Προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας κινείται το Βέλγιο μετά την συγκατάθεση για το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στα κομματικά στελέχη των έξι επίδοξων κυβερνητικών εταίρων -φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές και γαλλόφωνοι Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Χριστιανοδημοκράτες- σε ειδικές συνδιασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Το μόνο που απομένει είναι η οριστικοποίηση και ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, στην οποία, κατά τα φαινόμενα, συμμετέχουν ισομερώς οι δύο γλωσσικές κοινότητες, αναλαμβάνοντας από επτά υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο σύσσωμος ο σημερινός φλαμανδικός Τύπος (σ.σ. ο ολλανδόφωνος Τύπος του Βελγίου) κάνει λόγο για «δυσπιστία», με την οποία αντιμετωπίζουν οι Φλαμανδοί το νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον γαλλόφωνο Ντι Ρουπό. Μόλις ο ένας στους τρεις Φλαμανδούς θεωρεί αξιόπιστο τον Ντι Ρουπό και λιγότερο από 14% πιστεύει πως θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την Φλάνδρα και την χώρα.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στα μεγαλύτερα φλαμανδικά κόμματα (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Σοσιαλιστές) επειδή αποδέχτηκαν την συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση η οποία δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο -μακράν- πολιτικό κόμμα της Φλάνδρας, τη Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, η οποία συχνά έχει κατηγορηθεί για λαϊκισμό και ξενοφοβία.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με βάση τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Morgen, τα τρία φλαμανδικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν συγκεντρώνουν περισσότερο από 42,3% των ψηφοφόρων, καθιστώντας, τρόπον τινά, την νέα κυβέρνηση Ντι Ρουπό, «κυβέρνηση μειοψηφίας» στην Φλάνδρα με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πρωθυπουργό Ντι Ρουπό, λιγότερο από τους μισούς Φλαμανδούς (48%) πιστεύουν ότι πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα σε εθνικό επίπεδο. Στον αντίποδα, το 67% των Βαλόνων θέλουν σε πρωτεύοντα ρόλο τον Ντι Ρουπό.

Δημοφιλής παρουσιάζεται και Γκι Φέρχοφστατ (φλαμανδός Φιλελεύθερος πρώην πρωθυπουργός), για τον οποίο το 50% των Βαλόνων πιστεύει ότι είναι σε θέση να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την διαχείριση των κοινών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.