Σε ηλικία 93 ετών έφυγε χθες από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάουνο Κοϊβίστο, ο οποίος συνέδεσε τη χώρα του με τη Δύση εντάσσοντάς τη στην ΕΕ, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας. Έπασχε εδώ και χρόνια από Αλτσχάιμερ.

Γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1923 στο Τούρκου της νοτιοδυτικής Φινλανδίας και διατέλεσε πρόεδρος της Φινλανδίας επί 12 χρόνια, από το 1982 έως το 1994. Είχε διατελέσει επίσης πρωθυπουργός και διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Η πολιτική σταδιοδρομία του Κοϊβίστο είχε σηματοδοτηθεί από τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις που έπρεπε να διατηρεί με τον απρόβλεπτο γείτονά του, τη Σοβιετική Ένωση, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Μετριοπαθής και νηφάλιος, εξελέγη δύο φορές πρόεδρος, το 1982 και το 1988. «Πρέπει να κρατάς αρκετά χαμηλό προφίλ ώστε να μην μπορεί ο εχθρός να σε χτυπήσει» έλεγε αναφερόμενος στη στρατηγική του. Υπήρξε ένας από τους οπαδούς της «φινλανδοποίησης», μιας πολιτικής που έγκειτο στη μη δέσμευση της χώρας στρατιωτικά και στην επιδίωξη μιας φιλικής σχέσης με την ΕΣΣΔ, παραμένοντας πάντως δυτικά του «σιδηρού παραπετάσματος».

Όταν το σοβιετικό καθεστώς κατέρρευσε το 1991, η απειλή εμφυλίου πολέμου στη Ρωσία τον έκανε, όπως και άλλους Φινλανδούς ηγέτες, να απαρνηθεί την ουδετερότητα της χώρας.

Τον Φεβρουάριο του 1922 αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Φινλανδίας στην ΕΕ και το 1995, η χώρα εντάχθηκε στην τότε Ευρώπη των 15.

Πριν μπει στην πολιτική, είχε δουλέψει ως λιμενεργάτης στο λιμάνι Τούρκου, όπου παρατηρούσε τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει διδακτορικό στην κοινωνιολογία.

Πατέρας μιας κόρης, του άρεσε το σκι και το βόλεϊ, ένα παιγνίδι που εξακολουθούσε να παίζει και στα ογδόντα του.