Απέκλεισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου το ενδεχόμενο να συνδέεται με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ ο Βέλγος τον οποίο οι αρχές χαρακτήριζαν «επικίνδυνο» και είχαν προειδοποιήσει το Παρίσι ότι κατευθυνόταν στη Γαλλία.

Κι αυτό παρότι το Ισλαμικό Κράτος, στην ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη, άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Ο Γιουσούφ ελ Οσρί, κάτοικος Αμβέρσας, καταζητείτο από τις βελγικές αρχές για μια υπόθεση ναρκωτικών, εξήγησε ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του, αλλά δεν τον βρήκαν. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπίστωσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ψάξει το πώς θα μπορούσε να πάει από την πόλη του στο Παρίσι με ταχεία αμαξοστοιχία Thalys.

Με αφορμή αυτήν την έρευνα, οι βελγικές υπηρεσίες ενημέρωσαν τις αντίστοιχες γαλλικές ότι το πρόσωπο αυτό εμπλεκόταν σε μια υπόθεση ναρκωτικών.

Ο 35χρονος ελ Οσρί πήγε μόνος του σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας και παραδόθηκε, όταν διαπίστωσε ότι το όνομά του κυκλοφορούσε στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και ότι τον συνέδεαν με την επίθεση στο Παρίσι. Στην κατάθεσή του, παρουσίασε ακλόνητο άλλοθι, αφού βρισκόταν στη δουλειά του. «Αποκλείσαμε κάποια σχέση» με την επίθεση στο Σανζ Ελιζέ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γαλλικές και βελγικές αρχές προσπαθούν ακόμη να διευκρινίσουν γιατί στην ανάληψη της ευθύνης το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι την διέπραξε ένας μαχητής του με το όνομα «Άμπου Γιούσεφ αλ Μπελγκίκι» (σ.σ. «ο Βέλγος»), ενώ ο δράστης της επίθεσης ήταν Γάλλος. «Υπάρχουν δύο περιπτώσεις” είπε ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας. Είτε «υπάρχει πράγματι κάπου κάποιος Αμπού Γιούσεφ αλ Μπελγκίκι είτε το ΙΚ επωφελήθηκε από το γεγονός ότι το όνομα ενός κατοίκου της Αμβέρσας κυκλοφορούσε στα μέσα ενημέρωσης, ιδίως τα γαλλικά, για να αναλάβει την ευθύνη», αναφέροντας το όνομά του, εξήγησε.