«Στον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας-συμμάχου δεν αρνείται κάποιος την προσγείωση του αεροπλάνου που τον μεταφέρει και πολύ περισσότερο δεν οδηγεί μέσα στη νύχτα πίσω στα σύνορα με αυτοκίνητο την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, που βρίσκεται μπροστά στο προξενείο της, δηλαδή μπροστά σε δικό της έδαφος νομικά», αναφέρει σε σημερινό μακροσκελές σχόλιο της –με τίτλο “Το δώρο της Χάγης στον Ερντογάν” και υπότιτλο: «Η ολλανδική κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη λάθος συνταγή απέναντι στην Τουρκία»– η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.

«Στον ίδιο όμως βαθμό η διπλωματική ευγένεια και η πολιτική λογική απαγορεύουν σε έναν υπουργό να επιμένει για την είσοδό του σε μια χώρα, όταν κάτι τέτοιο έχει ανακοινωθεί ότι είναι ανεπιθύμητο», προστίθεται όμως στη συνέχεια στο άρθρο. «Η αμετροεπής ρητορική και η αδίστακτη πολιτική σκοπιμότητα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναγωνίζονται με τον οπορτουνισμό του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος αφήνεται να συρθεί από τους δεξιούς λαϊκιστές».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σύμφωνα με τον σχολιαστή της εφημερίδας (σ.σ. τον ανταποκριτή της για την Ελλάδα και την Τουρκία, Μάρκους Μπέρνατ), «η αταραξία απέναντι στις προβοκάτσιες της Τουρκίας και του προέδρου της, είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη συνταγή», καθώς, «όποιος πανηγυρίζει τα τόσο δραστικά και απαράδεκτα βήματα απέναντι σε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως η απαγόρευση εισόδου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και η απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, ως κατάδειξη της αποφασιστικότητας του, αυτός δεν έχει καταλάβει το παιγνίδι του Ταγίπ Ερντογάν».

Κατά το άρθρο της εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για τον Ερντογάν αδιάφορη, αφού διαθέτει την στήριξη της πλειοψηφίας των Τούρκων του εξωτερικού και χωρίς τις εμφανίσεις των υπουργών του, απλά εκείνο που χρειάζεται ο Ερντογάν για το «Ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, είναι η αγανάκτηση των μαζών και μία “υστερία” στη χώρα του, όπου αυτοπροβάλλεται ως θύμα, και αυτά τα δύο του τα χάρισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε.

Ο σχολιαστής, αναφερόμενος κατόπιν στη σειρά αντικρουόμενων ερωτημάτων που προκύπτουν από τις προεκλογικές εμφανίσεις υπουργών του AKP, του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας στην Ευρώπη, παραπέμπει στις συμμετοχές στο παρελθόν σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών αρχηγών κυβερνήσεων στον προεκλογικό αγώνα κομματικών τους φίλων στο εξωτερικό.

Παραπέμπει ακόμη στην ιδέα που επικρατούσε στο παρελθόν για μια ευρωπαϊκή κοινωνία όπου πολίτες με διπλή ή και πολλαπλή υπηκοότητα θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε δημοψηφίσματα σε περισσότερες από μία χώρες, για να σημειώσει πως ούτε το ερώτημα της ενσωμάτωσης των πολιτών τουρκικής προέλευσης, ούτε και το πρόβλημα Τούρκων πολιτικών που διεξάγουν προεκλογικό αγώνα στην ΕΕ, λύνονται με πολιτικά «νταηλίκια» ολλανδικού τύπου έως την ημερομηνία του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, γιατί το πρόβλημα βρίσκεται στην επόμενη ημέρα.

Για τον σχολιαστή της Ντερ Στάνταρντ, το προεδρικό πολιτικό σύστημα που θέλει να προωθήσει αναθεωρώντας το Σύνταγμα ο Ερντογάν είναι αντιδημοκρατικό και εάν υπερψηφιστεί θα σημάνει τον θάνατο του εγχειρήματος ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για το οποίο φαίνεται να αδιαφορεί η πολιτική ηγεσία στην Άγκυρα, η οποία έχει εξαπολύσει τόσες πολλές προσβολές εναντίον της Βιέννης, του Βερολίνου και της Χάγης, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την εξουσία της.

«Και μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία θα πρέπει να ζει με την ΕΕ, όπως και η ΕΕ με την Τουρκία, όμως μετά θα υπάρχουν νέες ρυθμίσεις», καταλήγει στο σχόλιο του ο Μάρκους Μπέρνατ.