Τριήμερο εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί στη Γουατεμάλα μετά τη φωτιά που σκότωσε τουλάχιστον είκοσι μία έφηβες που φιλοξενούνταν σε καταφύγιο για ανηλίκους- θύματα βίας.

Η φωτιά στο καταφύγιο Virgen de Asuncion- το οποίο λειτουργούσε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης- έριξε φως και στις συνθήκες λειτουργίας του.

Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο την αστυνομία, κάποιοι από τους φιλοξενούμενους έβαλαν φωτιά σε στρώματα ύστερα από εξέγερση και απόπειρα απόδρασης ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για κακοποίηση στο καταφύγιο, όπου φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά από όσα προβλεπόταν.

Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι υπέστησαν εγκαύματα και κάποιοι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος Μοράλες κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση επίσημου πένθους και το γραφείο του ανακοίνωσε πως τα αίτια της φωτιάς διερευνώνται.

Η τραγωδία αυτή ήταν «μεγάλη ντροπή για τη χώρα και ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Maria Eugenia Morales.

Συγγενείς σοκαρισμένοι περίμεναν για ώρες έξω από το καταφύγιο περιμένοντας κάποιο νέο για τους οικείους τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα παιδιών, που απομονώθηκε από τις αρχές μετά την εξέγερση, προκάλεσε τη φωτιά πυρπολώντας στρώματα. Πυροσβέστες ανέφεραν πως η φωτιά άρχισε στη γυναικεία πτέρυγα.

Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν πως οι ταραχές πυροδοτήθηκαν από τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, από το προσωπικό, αλλά και τις κακές συνθήκες διαβίωσης και τροφής.

«Ήταν σαν βραδυφλεγής βόμβα, έπρεπε να το περιμένουν» δήλωσε πρώην εργαζόμενος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του προέδρου της χώρας, οι συνθήκες ανοιχτής διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα «κορίτσια που δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τον νόμο να συναναστρέφονται νεαρά άτομα που είχαν διαπράξει εγκλήματα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όλα τα θύματα ήταν μεταξύ 14 και 17 ετών ενώ πολλοί από τους τραυματίες έχουν εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού.

Το καταφύγιο φιλοξενούσε παιδιά έως 18 ετών που ήταν θύματα κακοποίησης ή είχαν εγκαταλειφθεί.

Τα τοπικά μέσα όμως λένε πως το καταφύγιο λειτουργούσε και σαν αναμορφωτήριο όπου τα δικαστήριο έστελναν ανήλικους παραβάτες.

GUATEMALA_CHILDREN1 GUATEMALA_CHILDREN2 GUATEMALA_CHILDREN3 GUATEMALA_CHILDREN4 GUATEMALA_CHILDREN5 GUATEMALA_CHILDREN6 GUATEMALA_CHILDREN7 GUATEMALA_CHILDREN8 GUATEMALA_CHILDREN9 GUATEMALA_CHILDREN10