Η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τον Τομ Πράις, που έχει επιλεγεί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έναντι τον καταγγελιών ότι αγόρασε μετοχές σε μία εταιρία λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή νομοθεσίας που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της εταιρίας.

Η ακρόαση για την έγκριση της υποψηφιότητας του Πράις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προγραμματιστεί για αύριο στη Γερουσία. Ο Πράις είναι Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από το 2005, ενώ η επικύρωση της υποψηφιότητας του θα τον τοποθετήσει στον κεντρικό κυβερνητικό ρόλο για την υλοποίηση και διαχείριση των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την κατάργηση και την αντικατάσταση του προγράμματος υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Το CNN δημοσιοποίησε την Κυριακή ότι ο Πράις αγόρασε τον περασμένο Μάρτιο μετοχές αξίας από 1.001 έως 15.000 δολάρια της εταιρίας παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Zimmer Biomet Holdings Inc. Λίγες ημέρες μετά, εισήγαγε νόμο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο οποίος θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει την εφαρμογή κανονισμού που θα ήταν καταστροφικός για την εταιρία, σύμφωνα με το CNN.

Η μεταβατική ομάδα του Τράμπ δήλωσε χθες ότι η αγορά των μετοχών δεν έγινε από τον ίδιο τον Πράις, αλλά μέσω ενός χρηματιστή, ενώ ο Πράις έλαβε γνώση για την αγορά τους αρκετό χρονικό διάστημα μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας.

«Κάθε προσπάθεια να συνδεθεί η εισαγωγή κοινά αποδεκτής νομοθεσίας από τον Δρ Πράις σε οποιαδήποτε εκστρατεία (δυσφήμισης) αποτελεί ευαπόδεικτο λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της μεταβατικής ομάδας Φιλ Μπλάντο. «Το μόνο ζήτημα που βλέπουμε να αναδεικνύεται είναι ότι οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Γερουσίας, αλλά και τα φιλελεύθερα ΜΜΕ που έχουν συμμαχήσει μαζί τους, δε μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι ο Δρ Τομ Πράις, έχει τα πιο συμβατά προσόντα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι σίγουρο ότι δε θα τον σταματήσει η προσπάθεια αμαύρωσης της φήμης του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλάντο.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σάμερ (Νέα Υόρκη), κάλεσε την επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής του Κογκρέσου να διερευνήσει για το ενδεχόμενο ο Πράις να έχει παραβιάσει ειδική νομοθεσία (2012 Stock Act) που έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή της διαχείρισης μετοχών μέσω πολιτικών αποφάσεων. «Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ ισχυρίζεται ότι θέλει να καθαρίσει το βούρκο, ενώ ο Πράις, ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ξοδέψει την καριέρα του, γεμίζοντάς τον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάμερ σε ανακοίνωσή του.

Ο Πράις είναι ένας από τους οκτώ υποψηφίους που έχουν επιλεγεί για κυβερνητικές θέσεις από τον Τραμπ, ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις αρμόδιες επιτροπές επικύρωσης της υποψηφιότητάς τους στη Γερουσία κατά την εβδομάδα που διανύουμε.

Η επίσημη τελετή ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ θα γίνει την Παρασκευή, ενώ τα στελέχη της μεταβατικής του ομάδας ελπίζουν ότι μέχρι την επίσημη προεδρική ορκωμοσία θα έχουν εγκριθεί ακόμη και επτά υποψήφιοι για την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων.