Ένα σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα έρχεται στην επικαιρότητα, καθώς παρατηρείται κινητικότητα σε εκλέκτορες που λένε ότι τελικά δεν θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο θεσμός του Εκλεκτορικού Συμβουλίου είναι ιδιαίτερα προβληματικός για τους Δημοκρατικούς, καθώς το 2000 ο Μπους κέρδισε το Λευκό Οίκο ενώ είχε λιγότερες ψήφους από τον Γκορ και μέχρι τώρα η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με πάνω από 2 εκατ. ψήφους.

Οι εκλέκτορες πιέζονται να υποβαθμίσουν το συνολικό σύστημα των Εκλεκτόρων και ελπίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία του θεσμού που ισχύει για 228 χρόνια.

Μέλη του Εκλεκτορικού Κολλεγίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν γνώμη και να γίνουν «άπιστοι εκλέκτορες» ψηφίζοντας κάποιον άλλον για Πρόεδρο ή ακόμη και κανέναν.

Οι εκλέκτορες επιλέγονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της πίστης και των υπηρεσιών τους στο κόμμα, κάτι που σημαίνει πως είναι σχεδόν αδύνατον να στραφούν ενάντια στην γραμμή του κόμματος. Είναι πιθανόν κάποιοι να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στο «ποτέ Τραμπ» ακόμη και μέσα στο ίδιο το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα δεν θα ψηφίσουν κανέναν.

Στο παρελθόν, πάντως, υπήρξαν εκλέκτορες που επέλεξαν να μην υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους, επειδή διαφωνούσαν μαζί του, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 1% όλων των περιπτώσεων.

Ήδη ένας εκλέκτορας από το Τέξας δήλωσε ότι η υπομονή του έχει εξαντληθεί και για το λόγο αυτό δε θα δώσει την ψήφο του υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, στην επίσημη διαδικασία συγκρότησης του Κολεγίου των Εκλεκτόρων στις 19 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για τον Κρίστοφερ Σαπράν, που ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα, ενώ κατάγεται από το Τέξας και είχε υπηρετήσει ως πυροσβέστης κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος, έγραψε σε σχόλιο του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The New York Timesότι παρά το γεγονός ότι είναι εκλέκτορας των Ρεπουμπλικάνων, δε θα ψηφίσει τον Τραμπ.

Οι 538 εκλέκτορες από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και την περιφέρεια της Κολούμπια, θα ψηφίσουν στις 19 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπει η εκλογική νομοθεσία των ΗΠΑ.

Ο Σαπράν, τελειώνει το σχόλιο του, υπενθυμίζοντας ότι οι εκλέκτορες έχουν μία ευκαιρία να ενωθούν στηρίζοντας μια εναλλακτική προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων, τον κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.

Ωστόσο, για να υπάρξει αλλαγή στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών πρέπει μαζί με τον Σαπράν, να συνταχθούν άλλοι 36 εκλέκτορες, εξέλιξη που θεωρείται πολιτικά μη ρεαλιστική. Ακόμη και στην περίπτωση που ο ίδιος δεν ψηφίσει, ο Τραμπ συγκεντρώνει τον ελάχιστο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, ώστε να εκλεγεί από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, σχολιάζει το CNN.