Ο γερμανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης στο λόγο του για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού Συμβουλίου Τύπου (Deutscher Presserat). «Οι φωνασκούντες κατά του “ψευδόμενου τύπου” δεν συζητούν, αλλά συκοφαντούν» είπε χαρακτηριστικά ο Γιόακιμ Γκάουκ.

Ο Γκάουκ έκανε έκκληση για την υπεράσπιση της ανοικτής κοινωνίας μετά τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά των γερμανικών ΜΜΕ και των πολιτικών θεσμών από λαϊκιστές. «Η δημοκρατία χρειάζεται την ανταλλαγή διαφορετικών γνωμών. Εάν τα πραγματικά γεγονότα παίζουν ολοένα και μικρότερο ρόλο αυτό βλάπτει τη δημοκρατία» είπε στην ομιλία του.

Αντέκρουσε τις κατηγορίες των λαϊκιστών κατά των ΜΜΕ λέγοντας ότι «ως πρώην πολίτης της “Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας” γνωρίζει τι σημαίνει Τύπος ο οποίος ψεύδεται».

Ο γερμανός πρόεδρος ζήτησε όμως και από τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης καλύτερο αυτοέλεγχο της ποιότητας των ειδήσεών τους. «Τα κριτήρια της δημοσιογραφικής δουλειάς πρέπει να ελέγχονται μονίμως» υπογράμμισε.

Το Γερμανικό Συμβούλιο Τύπου είναι ένα όργανο αυτοελέγχου του ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου στον κώδικα του οποίου περιγράφονται οι κανόνες ηθικής δεοντολογίας των δημοσιογράφων. Πέρυσι καταγγέλθηκαν 2.300 περιπτώσεις παραβιάσεις του και προέβη στη διατύπωση ανάλογης μομφής.