Από το παραθαλάσσιο Πλωμάρι που μύριζε γλυκάνισο και σαπούνι, έφτασαν στο μακρινό Χαρτούμ του Σουδάν και από εκεί τελικά στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ράινς Πρίμπους (Reince Reihnhold Priebus) ο εγγονός του κυρ Ηρακλή και της θείας Τέτης, δεξί χέρι του πολυσυζητημένου νέου Προέδρου της υπερατλαντικής υπερδύναμης, του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ρίζες ελληνικές.

«Να προσέξεις και την Ελλάδα μας ε;» του είπε η θεία του η Μαίρη χθες αργά το απόγευμα.

«Είναι καλό παιδί ο ανηψιός μου» είπε χθες στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η θεία του, φανερά χαρούμενη που ο εγγονός του μετανάστη από το Πλωμάρι στο Χαρτούμ ανηφόρισε τόσο ψηλά.

Η ιστορία της οικογένειάς του θυμίζει ένα από τα χιλιάδες δράματα που εξελίσσονται στις πόρτες της Ευρώπης και του άλλου πολιτισμένου κόσμου, χρόνια τώρα. Ο παππούς του, Ηρακλής Πιτσιλαδής, έφυγε από το Πλωμάρι σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής από αυτήν που του επεφύλασσε το νησί. «Ελντοράντο» τότε η Αφρική πίστεψε μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες που φτάσανε ως εκεί, πως ήταν η καινούρια του πατρίδα. Παντρεύτηκε την Εριέττα Φρατζόγλου κι αυτή από το Πλωμάρι και εκεί στο βορειοκεντρικό Αγγλο-Αιγυπτιακό Σουδάν, στη συμβολή του Λευκού και του Γαλάζιου Νείλου, είπαν πως είναι ο τόπος τους. Εκεί κάναν τα παιδιά τους. Τη Μαρία, την Ελπινίκη, τη Δήμητρα (τη Ρούλα μάνα του Ράϊνς) και την Πηνελόπη.

Η Δήμητρα (Ρούλα) εκεί στο Χαρτούμ γνωρίζει κι ερωτεύεται έναν Αμερικανό με γερμανικές, εγγλέζικες και ρωσικές ρίζες. Παντρεύονται και φεύγουν για την Αμερική. Εκεί γεννιέται ο Ράινς που ακολουθεί τη φαμίλια της μεσίτριας πια Ρούλας και του ηλεκτρολόγου πατέρα του ως το Γουισκόνσιν όπου τελικά λένε πως ρίζωσαν… Εν τω μεταξύ, η Πλωμαρίτισα μάνα ππατάει πόδι και ο Ράινς βαφτίζεται χριστιανός ορθόδοξος. Του μαθαίνει ελληνικά και του μιλά για την μακρινή Ελλάδα. «Μιλά αρκετά καλά τα Ελληνικά ο Ράϊνς» λέει η θεία του η Μαίρη «και παλιότερα ερχόταν και στην Ελλάδα και μας έβλεπε» προσθέτει.