Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα πως είναι «εκτός συζήτησης» να μείνει η Τουρκία εκτός της επιχείρησης που εξαπολύθηκε από τη Βαγδάτη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, προπύργιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

«Θα αποτελέσουμε μέρος της επιχείρησης, θα είμαστε στο τραπέζι. Είναι εκτός συζήτησης να μείνουμε απ’ έξω», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι στην επιχείρηση στη Μοσούλη λαμβάνουν μέρος περίπου 3.000 εκπαιδευμένοι από την Τουρκία ιρακινοί στρατιώτες.

Μιλώντας σε συνέδριο σχετικά με το δίκαιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην επιχείρηση στη Μουσούλη και είπε: «λένε να μη μπει η Τουρκία στη Μουσούλη. Πώς να μη μπω. Έχω σύνορα μήκους 350 χιλιομέτρων και δέχομαι απειλή. Έχουμε 911 χιλιόμετρα σύνορα με τη Συρία και 350 σύνορα με το Ιράκ. Εδώ έρχονται και μπαίνουν, ενώ δεν έχουν καμία σχέση και λένε ότι τους κάλεσε δήθεν η Βαγδάτη. Γιατί δεν είπαν όχι και σε αυτούς που ήλθαν χωρίς να τους το ζητήσει κανείς; Πριν από 14-15 χρόνια τους είχε καλέσει μήπως ο Σαντάμ και σκοτώθηκαν τελικά πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι;»

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι «άρχισαν οι επιχειρήσεις στη Μουσούλη. Εμείς τους έχουμε πει ότι η Τουρκία δεν θα φέρει ευθύνη για τα προβλήματα που θα ανακύψουν σε μια επιχείρηση στην οποία δεν θα συμμετάσχει. Εμείς όμως και θα μετάσχουμε στην επιχείρηση και θα είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν είναι δυνατόν να μείνουμε απ΄έξω».