«Χάσαμε σε κάποιο μέτρο τη μάχη της κοινής γνώμης στο Αφγανιστνά» παραδέχτηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV News ο βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, αφού οι πλειοψηφία των Βρετανών ζητά την αποχώρηση των στρατιωτών από τη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, το 71% των Βρετανών πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για τους Δυτικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν εμφανίζονται ενισχυμένοι εδώ και δέκα χρόνια.

Ενώ η Βρετανία πρόκειται να επαναπατρίσει ως τα τέλη του 2014 όλα τα μάχιμα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν, 57% των Βρετανών ζητούν την άμεση αποχώρησή τους, έναντι 26% που αντιτίθενται σ’ αυτή, ενώ τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.

«Αν θυμίσει κανείς στη βρετανική κοινή γνώμη γιατί βρισκόμαστε εκεί, δηλαδή ότι πρόκειται για τη δική μας εθνική ασφάλεια, και την ανάγκη να εμποδίσουμε αυτό που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Σομαλία ή την Υεμένη δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνέχιζαν να σκέφτονται έτσι», είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Η Βρετανία έχει 9.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στη συμβολή στη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF).

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, συνολικά 382 βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επέμβασης στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2001.