Σε τραγωδία εξελίχθηκε η παραδοσιακή γιορτή Ιρέτσα , γιορτή των ευχαριστιών, της φυλής Ορόμο στην Αιθιοπία καθώς προκλήθηκε πανικός με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 52 ανθρώπους- απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς δίνει η αντιπολίτευση- να χάσουν τη ζωή τους.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ξέσπασαν βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια της γιορτής εξαιτίας ενεργειών «ανεύθυνων δυνάμεων» με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και «52 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα» που ακολούθησε. Νωρίτερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αιθιοπίας είχε κάνει λόγο περί «απώλειας ανθρωπίνων ζωών», χωρίς να δώσει κάποιον αριθμό. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για τουλάχιστον εκατό θύματα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες της λίμνης Χαρσάντι, που θεωρείται ιερή από τα μέλη της φυλής των Ορόμο, για τη γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών. Πολλοί από τους συμμετέχοντες σταύρωσαν τα χέρια πάνω από το κεφάλι, μια χειρονομία η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο της αμφισβήτησης των αρχών της Αιθιοπίας από τους Ορόμο, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε καθώς ηγέτες των Ορόμο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν προπηλακίστηκαν από το πλήθος.

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, που ανταπέδωσαν αρχικά με τη χρήση γκλομπ και κατόπιν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Η ρίψη των δακρυγόνων προκάλεσε πανικό στο πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον σε τάφρο σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ξέσπασαν τα επεισόδια ενώ η αστυνομία αναγκάστηκε κατόπιν να αποχωρήσει από την περιοχή.

Ακούστηκαν και πυροβολισμοί, χωρίς να είναι σαφές εάν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Βρέθηκαν γεμιστήρες σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ στην περιοχή, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους «ποδοπατήθηκαν» και ο θάνατός τους δεν οφείλονται «στα μέτρα που έλαβε η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε εσφαλμένα από ορισμένα ΜΜΕ». Ακτιβιστές καλούν ήδη σε «πενθήμερο οργής» μετά την τραγωδία χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «δικτατορία».

Η παρουσία της αστυνομίας ενισχύθηκε χθες στην περιοχή των Ορόμο, γύρω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

ETHIOPIA10 ETHIOPIA8 ETHIOPIA9 ETHIOPIA7 ETHIOPIA6 ETHIOPIA5 ETHIOPIA4 ETHIOPIA3 ETHIOPIA2 ETHIOPIA1