Τα στερεότυπα που συνοδεύουν ανθρώπους με «ακραία» τατουάζ επιχειρεί να αμφισβητήσει ο φωτογράφος Mark Leaver. Στόχος της φωτογραφικής συλλογής του είναι να  αναδείξει τους ανθρώπους πίσω από τις προκαταλήψεις και τις παρερμηνείες που συνοδεύουν τα τατουάζ τους, ειδικά τα παράξενα, σοκαριστικά καλλιτεχνικά και κάποτε και μοχθηρά σχέδια των τατουάζ τους στο πρόσωπο. Μέσω των φωτογραφιών του επιδιώκει να καταρρίψει τα στερεότυπα που συχνά τους σημαδεύουν, με τις προκαταλήψεις να τους «σκιαγραφούν» ως εγκληματίες ή αυτοκτονικούς.

Όπως λέει ο ίδιος στο Huck Magazine, παρότι τα τατουάζ γίνονται πιο mainstream και κοινωνικά αποδεκτά, τα τατουάζ στο πρόσωπο παραμένουν ως επί το πλείστον στοιχείο υποκουλτούρας στον κόσμο του body art.

«Αυτό που κάνει τα τατουάζ στο πρόσωπο να ξεχωρίζουν τόσο είναι πως φαίνονται κάθε στιγμή, δεν υπάρχει τίποτα να τα κρύψει. Μόνο λίγοι άνθρωποι αναλαμβάνουν μια τέτοια δέσμευση, αυτούς ήθελα να γνωρίσω και να φωτογραφίσω», σημειώνει εξηγώντας πως παρά τα στερεότυπα που συνοδεύουν τα τατουάζ στο πρόσωπο, τα «μοντέλα» του είναι άνθρωποι προσγειωμένοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με διάφορες παρανοήσεις.

«Φυσικά τα στερεότυπα με έκαναν να ξεκινώ επιφυλακτικά αλλά όταν άρχισα να έρχομαι σε επαφή με τους ανθρώπους διαπίστωσα πως είναι όλοι πολύ προσγειωμένοι», προσθέτει, «όλοι κανονικοί άνθρωποι με διάφορες ιστορίες που συμμετείχαν με χαρά στο πρότζεκτ μου».

tattoo1
Ο Keith Gordon άρχισε να κάνει τατουάζ στο πρόσωπό του σε ηλικία 54 ετών
tattoo2
Αριστερά ο Gino Dartnall που άρχισε να κάνει τατουάζ στο πρόσωπό του από τα 18 του. Έκανε στη συνέχεια ο ίδιος τα επόμενα τατουάζ του για να καλύψει αυτά που είχε κάνει στην εφηβεία του. Δεξιά ο Jay Read, «body modification specialist» και ιδρυτής της εταιρείας ρούχων Jilted Royalty. Λέει πως εθίστηκε στα τατουάζ όταν κατάφερε να απαλλαγεί από τον εθισμό του στην ηρωίνη στα 20 του.
tattoo3
Ο Jack Denny έκανε τατουάζ στα φρύδια του σε ηλικία 18 ετών
tattoo7
Τα «μοντέλα» του Leaver φωτογραφήθηκαν στο σπίτι τους, μαζί με τους συντρόφους, τα παιδιά και τα κατοικίδιά τους, με την εικόνα να αφηγείται πληρέστερα την ιστορία τους.

tattoo4 tattoo5 tattoo6