Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα τη Συρία εναντίον κάθε βίαιης πράξης ή εκφοβισμού σύρων αντιπολιτευομένων στη γαλλική επικράτεια, καθώς μερικοί απ’ αυτούς έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα επιθέσεων.

«Δεν θα δεχόμασταν ένα ξένο κράτος να οργανώνει βίαιες ενέργειες ή πράξεις εκφοβισμού στο έδαφός μας περισσότερο απ’ ό,τι δεχόμαστε τέτοιες ενέργειες έναντι συμπατριωτών μας στη Συρία», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

Η Γαλλία έκανε γνωστή αυτή τη θέση «με τον κατηγορηματικότερο τρόπο στην πρεσβευτή της Συρίας στο Παρίσι» Λάμια Σακούρ, η οποία «εκλήθη επανειλημμένα στο Κε ντ’ Ορσέ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

«Έρευνα διεξάγεται μετά την επίθεση εναντίον Σύρων που διαδήλωναν κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις 26 Αυγούστου στο Παρίσι. Κανένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν τότε δεν ήταν κάτοχος διπλωματικού διαβατηρίου», πρόσθεσε ο Μπερνάρ Βαλερό.

«Διεξάγεται έρευνα και ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «από τις 26 Αυγούστου, η αστυνομία έχει ενισχύσει την προστασία των σύρων διαδηλωτών στο Παρίσι».

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε πως «το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά , ελεύθερα και με πλήρη ασφάλεια είναι πλήρως εγγυημένο από το γαλλικό Σύνταγμα». «Είναι επίσης προφανές ότι η Γαλλία υποστηρίζει τις προσδοκίες του συριακού λαού για ελευθερία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λε Μοντ», πολλοί σύροι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώνονται τακτικά στο κέντρο του Παρισιού, έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες θύματα πολλών πράξεων εκφοβισμού, από σωματικές επιθέσεις μέχρι γραπτές απειλές, ενώ κατά τις διαδηλώσεις τους φωτογράφιζαν και τους βιντεοσκοπούσαν.

Η Διεθνής Αμνηστία, η διεθνής οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της πως οι σύροι διαδηλωτές στην Ευρώπη και την Αμερική «παρακολουθούνται και παρενοχλούνται συστηματικά» από υπαλλήλους των συριακών πρεσβειών που ενεργούν κατ’ εντολή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.