Για «εγκληματικότητα των Ρουμάνων», που στρέφεται και κατά παιδιών, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν στοχοποιεί τους Ρομά.

Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Γκεάν μετά τις αυστηρές συστάσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για μαζικές απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία, που από το 2010 συνεχίζονται έως σήμερα.

«Στο Παρίσι, και δυστυχώς όχι μόνο στο Παρίσι, παρατηρούμε μια σημαντική επιδείνωση της εγκληματικότητας των Ρουμάνων εδώ και μερικά χρόνια. Επιπλέον η εγκληματικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί χρησιμοποιούνται παιδιά» δήλωσε ο υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

«Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στο Στρασβούργο και έμαθα κάτι που δεν γνώριζα: οι οικογένειες πουλάνε νεαρά κορίτσια έναντι 120.000 ευρώ για ένα χρόνο. Εξωθούνται σε κλοπές και πρέπει να ξοφλήσουν τα 120.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο» είπε.

«Ποτέ δεν ανέφερα τη λέξη Ρομά. Μιλώ για Ρουμάνους επειδή υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να εξηγηθούν για να τα αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός.

Πάντως, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γκεάν τάχθηκε υπέρ του επαναπατρισμού των παραβατών, ακόμη και των ανηλίκων, στις χώρες τους. Όπως είπε, το ένα στα δέκα άτομα που παραπέμπεται σήμερα στη γαλλική δικαιοσύνη κατάγεται από τη Ρουμανία.