Ο γραμματέας της ισραηλινής κυβέρνησης, Ζβι Χάουζερ, δήλωσε σήμερα ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Ένα κράτος ιδρύεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συνεπώς οι Παλαιστίνιοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι Παλαιστίνιοι θα αλλάξουν στάση όταν καταλάβουν ότι η μονομερής πρωτοβουλία τους δεν οδηγεί πουθενά και ότι βαδίζουν κατευθείαν στο αδιέξοδο» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ Μάλκι δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι εντείνουν τις προσπάθειες για να πείσουν ακόμη δύο ή τρία μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς έχουν εξασφαλίσει μέχρι τώρα τη στήριξη τουλάχιστον έξι ή επτά μελών του, ώστε να ψηφιστεί το αίτημα για ένταξη ενός κράτους τους στον ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, που έφθασε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ενημέρωσε προσωπικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για την πρόθεσή του να καταθέσει την Παρασκευή αίτημα ένταξης ενός παλαιστινιακού κράτους στον διεθνή οργανισμό, ώστε το αίτημα αυτό να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμπάς προωθεί την πρωτοβουλία αυτή ως επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), του «μόνου νόμιμου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού».

Ο Χάουζερ επανέλαβε ότι ένα ψήφισμα υπέρ της ένταξης στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους μόνο από τη Γενική Συνέλευση «δεν έχει σημασία». «Το σώμα αυτό, αν του το ζητούσαν, θα ήταν έτοιμο να ψηφίσει μια καταδίκη για την εξόντωση του Μπιν Λάντεν ή να στηρίξει τα μέτρα καταστολής στη Συρία» πρόσθεσε.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επαναλάβει τις απευθείας διαπραγματεύσεις «χωρίς αναγκαίες προϋποθέσεις αντίθετα με τους Παλαιστίνιους».

Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο διάβημα του Μαχμούντ Αμπάς, δηλώνοντας ότι ένα παλαιστινιακό κράτος μπορεί να ιδρυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειες για να πείσει τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μην στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα με τις εννέα ψήφους που απαιτούνται (σε σύνολο 15), μια κίνηση με την οποία θα απέφευγε να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας της, ένα χρόνο μετά την ομιλία του Ομπάμα στην οποία είχε πει ότι θα ήθελε να δει την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ το 2011.