Ο Τόνι Μπλερ είπε ψέματα και έσυρε τη Βρετανία στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 όπως αποδεικνύεται πλέον.

Η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές επιλογές πριν εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ, η επέμβαση βασίστηκε σε «εσφαλμένα» στοιχεία περί όπλων μαζικής καταστροφής που παρουσιάστηκαν με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα» και ο στρατιωτικός σχεδιασμός ήταν «εντελώς ακατάλληλος». Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την έκθεση που παρουσιάστηκε, ενώ υπάρχει και μια λεπτομέρεια. Ο Μπλερ είχε δώσει «όρκο» στον Τζορτζ Μπους ότι θα έβαζε τη χώρα του στον πόλεμο.

«Mπλερ: Όπλο μαζικής εξαπάτησης», γράφουν στο εξώφυλλό τους οι Times, «Σκληρή ετυμηγορία για Μπλερ» υποστηρίζουν οι Financial Times, «Τόνι Μπλερ: Τέρας Αυταπάτης», αναφέρει η Daily Mail. «Ο χειρότερος τρομοκράτης στον κόσμο», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Daily Star» σήμερα που επικρίνει έντονα τον Τόνι Μπλερ.

Σε κάθε περίπτωση τα πορίσματα είναι αποκαλυπτικά και εκθέτουν τον Μπλερ αφού η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ηταν να μπει στον πόλεμο «πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό» ενώ βασίστηκε σε υπερβολές του Μπλερ για όπλα μαζικής καταστροφής, που απλά δεν υπήρχαν…

2016-07-06T113348Z_105117101_LR1EC760W42SK_RTRMADP_3_BUSH-BLAIR

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ μάλιστα ήταν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήταν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρουν στα πορίσματα.

Ως προς τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, η έρευνα κατέληξε ότι ήταν επίσης ακατάλληλα και περιορισμένα. «Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Αμυνας ανταποκρίθηκε με βραδύτητα στην απειλή που παρουσιάσθηκε από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και ότι οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στην χορήγηση κατάλληλων τεθωρακισμένων περιπολικών οχημάτων δεν έπρεπε να γίνουν ανεκτές».

Μπλερ σε Μπους: Μαζί σου, οτιδήποτε

Έπειτα από αναμονή ετών, η έκθεση Σίλκοτ σχετικά με τις συνθήκες της εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ δημοσιεύτηκε και συνιστά κόλαφο για τον τότε πρωθυπουργό των Εργατικών Τόνι Μπλερ. Ο κ. Μπλερ διαβεβαίωνε μυστικά τον Τζορτζ Μπους οκτώ ολόκληρους μήνες πριν την επέμβαση του Μαρτίου 2003: «Μαζί σου, οτιδήποτε»…
2016-07-05T185117Z_1185046633_TM3EC75158V01_RTRMADP_3_BRITAIN-IRAQ-INQUIRY

Αποσπάσματα αλληλογραφίας μεταξύ των Μπλερ και Μπους που περιέχονται στην έκθεση Σίλκοτ αποκαλύπτουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε στείλει στον Μπους επιστολή προσφέροντας την στήριξή του και ισχυριζόμενος ότι η απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν θα «απελευθερώσει την περιοχή» ακόμη και εάν οι «απλοί Ιρακινοί νοιώσουν αμφιθυμία για το γεγονός ότι δέχονται εισβολή» και μπορεί να αντεπιτεθούν.

2016-07-06T125713Z_348200236_S1AETOAEIJAA_RTRMADP_3_BRITAIN-IRAQ-INQUIRY

«Θα είμαι μαζί σου, οτιδήποτε» έγραφε ο Μπλερ, παρουσιάζοντας τη «συνταγή» του για να πείσει τη Βρετανία ότι ο Σαντάμ πρέπει να ανατραπεί. «Εάν συνοψίσουμε όλα τα στοιχεία για τα όπλα όπλα μαζικής καταστροφής, προσθέσουμε την απόπειρά του να εξασφαλίσει δυνατότητες για πυρηνικά όπλα και, ως φαίνεται πιθανό, προσθέσουμε ένα δεσμό της Αλ Κάιντα, θα είναι εξαιρετικά πειστικό εδώ. Συν, φυσικά, τον απεχθή χαρακτήρα του καθεστώτος» έγραφε περιγράφοντας την τακτική που θα ακολουθούσε για να πείσει τη Βρετανία.

Δεν μετανιώνει ο Μπλέρ

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη ο Τόνι Μπλέρ, μεταξύ άλλων, ανέλαβε την ευθύνη για την απόφαση συμμετοχής της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο κατά του Ιράκ ζητώντας από τους πολίτες «με ταπεινότητα» να αποδεχθούν «γιατί έκανε, ότι έκανε».

«Πήρα την απόφαση αυτή πιστεύοντας πως είναι το σωστό και επειδή πίστευα πως το κόστος της αδράνειας θα ήταν μεγαλύτερο», δήλωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγ. Βρετανίας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το κόμμα των «Εργατικών» υποστήριξε επίσης πως η εισβολή στο Ιράκ ήταν απόφαση των Αμερικανών και πως έτσι όπως του παρουσίασε την κατάσταση ο Τζ. Μπους «δε γινόταν αλλιώς».

2016-07-05T185053Z_1063866710_TM3EC75156001_RTRMADP_3_BRITAIN-IRAQ-INQUIRY

«Ήταν η πιο δύσκολη, η πιο μνημειώδης και οδυνηρή απόφαση που πήρα στα δέκα χρόνια ως πρωθυπουργός. Ο αντίκτυπος του πολέμου αποδείχθηκε πιο εχθρικός, παρατεταμένος και αιματηρός από όσο ποτέ φανταστήκαμε», παραδέχθηκε ο Τ. Μπλερ.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο έκανε μία συνοπτική αναδρομή στις ενέργειες του Σαντάμ Χουσεΐν εναντίον Ιρακινών υπηκόων και άλλων πριν από το 2003 που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση 2,6 εκατομμυρίων λέξεων βασίζεται μεταξύ άλλων και στις καταθέσεις 120 μαρτύρων, ανάμεσά τους ο Τόνι Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, αλλά και ο διάδοχός του Γκόρντον Μπράουν.

2016-07-06T152227Z_1687497097_LR1EC7616P450_RTRMADP_3_BRITAIN-IRAQ-INQUIRY