H σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις δήλωσε χθες ότι υπάρχουν «σχετικά μικρές» άμεσες ανησυχίες σε θέματα ασφάλειας, που προκαλούνται από την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τη Βρετανία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και σε θέματα ασφάλειας περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Ράις παρακολούθησε τις εργασίες του φόρουμ ιδεών στο Άσπεν του Κολοράντο και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία «θα παραμείνουν στενοί συνεργάτες και σύμμαχοι», ενώ η ανάγκη για τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν σε στενότερο επίπεδο, «θα είναι ακόμη μεγαλύτερη», τόνισε η ίδια.«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασίας μας στα ζητήματα για τα οποία συνεργαζόμαστε, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, θα είναι ακόμη στενότερη», τόνισε η Ράις.

Συνεργάτης και φίλος

Σε ερώτηση για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν πιθανές επιπτώσεις του αποτελέσματος στα αποτελέσματα της διάσκεψης της G7 στην Ιαπωνία. Ο Ομπάμα είχε επισκεφτεί την Αγγλία τον Απρίλιο και είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας, στην Ε.Ε.

«Στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του αποτελέσματος, ενώ οι ΗΠΑ σέβονται την έκφραση της βούλησης του βρετανικού λαού. Παράλληλα, ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο Ομπάμα να εκφράσει την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Ντέιβιντ Κάμερον, τόσο ως συνεργάτη, όσο κι ως φίλου», δήλωσε η Ράις. «Είναι προφανώς μια δραματική κατάσταση, που βιώνει ένας τόσο στενός συνεργάτης μας», τόνισε.

Ο πρόεδρος Ομπάμα κι ο Κάμερον θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται για όσο διάστημα παραμείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην εξουσία, ενώ θα συναντηθούν και στην προγραμματισμένη διάσκεψη του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, στη Βαρσοβία.

Προσωπικές σκοπιμότητες

Η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι νοιάζεται περισσότερο για το πως η ιστορική ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., εξυπηρετεί τις οικονομικές του σκοπιμότητες, παρά για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, Ρόμπι Μουκ εντόπισε παράλληλες γραμμές μεταξύ του λαϊκιστικού φόβου και της αντισυστημικής υστερίας που οδήγησαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν για το Brexit και την πορεία του Ντόναλντ Τραμπ προς το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, τονίζοντας ότι η αντίδραση του Τραμπ στις εξελίξεις αποδεικνύει ότι δεν είναι κατάλληλος για το Λευκό Οίκο.

«Η Χίλαρι Κλίντον εξετάζει το γεγονός μέσω των επιπτώσεων που θα έχει στις οικογένειες της μεσαίας τάξης, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ από την οπτική εξυπηρέτησης των προσωπικών του σκοπιμοτήτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουκ στην εκπομπή «Fox News Sunday»,του τηλεοπτικού δικτύου Fox.

Στόχος οι δηλώσεις Τραμπ

Χωρίς ν’ αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, η Κλίντον προειδοποίησε ότι «πομπώδεις σχολιασμοί σε δύσκολους καιρούς, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα», στη διάρκεια ομιλίας της, στην Ινδιανάπολη.

Η προεκλογική της εκστρατεία δημοσιοποίησε νωρίτερα χθες τηλεοπτική διαφήμιση εθνικής εμβέλειας η οποία παρουσιάζει τα σχόλια του Τραμπ την Παρασκευή, ότι η πτώση της στερλίνας μετά την ψήφο του Brexit θα σημαίνει περισσότερες δουλειές για τις εγκαταστάσεις γκολφ που έχει ο ίδιος, στο Turnberry της Σκωτίας, όπου και βρίσκονταν ο Τραμπ.

«Κάθε πρόεδρος δοκιμάζεται από παγκόσμια γεγονότα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται πως θα βγάλει περισσότερο κέρδος από τις εγκαταστάσεις γκολφ που έχει», δήλωσε η ίδια σε βίντεο 30 δευτερολέπτων.

Πέρα από τα σχόλια του για το συνάλλαγμα, ο Τραμπ σχολίασε θετικά το αποτέλεσμα του Brexit σαν ένα παράδειγμα ανθρώπων «που παίρνουν πίσω τη χώρα τους».

Σχολιάζοντας τη διαφήμιση

Ο Τραμπ σχολίασε την αναφερόμενη διαφήμιση χθες τονίζοντας ότι τόσο η Κλίντον, όσο και η προεκλογική εκστρατεία της, που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., έχουν «φτωχή κρίση».

«Η Κλίντον προσπαθεί να ξεπλύνει τη φτωχή κρίση της για το Brexit, με διαφημίσεις που κοστίζουν ακριβά», σημείωσε ο Τραμπ, για να συμπληρώσει «επονείδιστο» στον λογαριασμό του, στο Twitter.

Ο Πολ Μάναφορτ υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ χαρακτήρισε ως «υποκριτική» την επίθεση της Κλίντον, τονίζοντας ότι ο Τραμπ ήταν της ίδιας άποψης με την παγκόσμια οικονομική αναταραχή που προκάλεσε το Brexit. Από την άλλη μεριά, η νέα διαφήμιση απέδειξε τον «τόνο απάθειας» της προεκλογικής εκστρατείας και της ίδιας, αφού δίνουν προσοχή σε πράγματα που δεν ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μάναφορτ σε συνέντευξή του στο NBC.

Στη χθεσινή της ομιλία η Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία διαφέρουν «οικονομικά, πολιτικά και δημογραφικά», αλλά υπάρχουν κοινά σημεία στις αντιλήψεις μεταξύ των Αμερικανών και των Βρετανών ψηφοφόρων.

«Όπως έχουμε δει, υπάρχουν πολλοί αναστατωμένοι άνθρωποι στη Βρετανία, ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αναστατωμένοι άνθρωποι κι εδώ στις ΗΠΑ», είπε η Κλίντον για να συμπληρώσει: «Το έχω δει, το έχω ακούσει, το ξέρω».

Οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας δήλωσε ότι το Brexit υπογραμμίζει τις παγκόσμιες ανησυχίες για την οικονομική στασιμότητα, αλλά και τη μετανάστευση. «Το έξυπνο με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ότι δίνει έμφαση και φωνή σε αυτό, όπως έγινε και στη Βρετανία», τόνισε ο Κόρκερ που έχει αναφερθεί ως πιθανός αντιπρόεδρος του Τραμπ στην εκπομπή «State of the Union» του τηλεοπτικού δικτύου CNN.

Κατά την άποψη του Κόρκερ η εμφάνιση του Τραμπ στις εγκαταστάσεις του γκολφ που έχει στη Σκωτία, μετά την ψήφο του Brexit «ήταν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του», ενώ τα σχόλια του Τραμπ για το βρετανικό νόμισμα, αλλά και την επίδραση του Brexit στις επιχειρήσεις του, είναι η ανεπίσημη άποψή του για τις εξελίξεις.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι, δήλωσε ότι το Brexit φανερώνει ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί να διοικούνται από τους «μη εκλεγμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών», τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία με τις ΗΠΑ.

Ο Μπέρνι Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, που υποστηρίζει την κατάργηση των ανισοτήτων στο εισόδημα, το διαχωρισμό μεγάλου οικονομικού κεφαλαίου και πολιτικής, αλλά και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της Walll Street, δήλωσε ότι το Brexit, περικλείει πολλές από τις ανησυχίες του. «Αυτό που οι απλοί άνθρωποι λένε είναι δώστε μια οικονομία που να λειτουργεί για όλους μας, όχι μόνο γι’ αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή», δήλωσε ο Σάντερς στο CNN.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι θα ψηφίσει για τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Σάντερς δήλωσε στο MSNBC ότι θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του, προκειμένου να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς ωστόσο να δηλώσει ότι θα τερματίσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η δουλειά του από εδώ και πέρα είναι «να αγωνιστεί για την όσο το δυνατό πιο ισχυρή πλατφόρμα ιδεών» στην κεντρική διάσκεψη του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος, δε φάνηκε να συμφωνεί με την ιδέα ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα. «Γιατί θα πρέπει να το κάνω όταν θέλω ν’ αγωνιστώ για να διασφαλίσω ότι θα έχουμε την καλύτερη πλατφόρμα ιδεών που μπορούμε να έχουμε και θα κερδίσουμε τους περισσότερους εκλέκτορες που μπορούμε», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ στη Σκωτία

Ο Τραμπ από τη Σκωτία δήλωσε ότι είναι «μεγάλο πράγμα» ότι οι Βρετανοί «πήραν πίσω την πατρίδα τους» επιλέγοντας να ψηφίσουν για την αποχώρησή τους από την Ε.Ε.

Το σχόλιο αυτό έγινε κατά την άφιξή του στο «Trump Turnberry» για την επαναλειτουργία των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων γκολφ που αγόρασε το 2014.

Λίγο αργότερα, ο κωμικός Simon Brodkin διέκοψε τη συνέντευξη του Τραμπ πετώντας μπαλάκια με ζωγραφισμένες σβάστικες, μεταδίδει το BBC.

Ευρωατλαντικός δεσμός

Ο πολλαπλός απόηχος του Brexit κυριαρχεί στις σημερινές διεθνείς εξελίξεις, ενώ δεν αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον άμεσα και αισθητά ζητήματα της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας στους τομείς της αμυντικής τεχνολογίας, του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αλλά και της διεξαγωγής αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, σε όλο το φάσμα των σχέσεων με τη Βρετανία.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν γεωπολιτικά χαρακτηριστικά στρατηγικού χαρακτήρα, με κοινό σημείο αμυντικού ενδιαφέροντος τον ευρωατλαντισμό, ενώ από την άλλη μεριά, η πορεία τους σχετίζεται με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το Νοέμβριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να αισθάνεται ανακουφισμένος από την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ενσωματώνει το μήνυμα του Brexit στην προεκλογική του εκστρατεία, δίνοντας έμφαση στα αντισυστημικά χαρακτηριστικά των εξελίξεων.

Από την άλλη μεριά, η Χίλαρι Κλίντον δίνει έμφαση στις επιπτώσεις του Brexit στην παγκόσμια οικονομία και στοχεύει στην επιθυμία του Τραμπ για οικονομικό κέρδος.