Έξι μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, το συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ενέκρινε «κατά πλειοψηφία» σήμερα ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο δράσης, το οποίο εισηγήθηκε και επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο, ζητεί την ενίσχυση των προδιαγραφών ασφαλείας παγκοσμίως και αναμένεται να επικυρωθεί την προσεχή εβδομάδα κατά τη γενική συνεδρίαση της διεθνούς υπηρεσίας που έχει 151 κράτη μέλη.

Το εν λόγω σχέδιο δεσμεύει κυρίως τις χώρες σε μια «εθελούσια βάση» να δεχτούν διεθνείς ομάδες επιθεωρητών για τον έλεγχο των εγκαταστάσεών τους, πέραν των εθνικών ελέγχων. Καλεί επίσης τις χώρες να συγκροτήσουν ομάδες ταχείας επέμβασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος οπουδήποτε στον κόσμο ή ακόμη να ενισχύσουν τη λειτουργία της αντίστοιχης ρυθμιστικής αρχής τους.

Ορισμένες χώρες, κυρίως η Γερμανία, δεν έκρυψαν ότι επιθυμούσαν ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο. Η πρόταση του επικεφαλής της ΙΑΕΑ να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε σχεδόν 40 πυρηνικές εγκαταστάσεις στον κόσμο, τις οποίες επιλέγει η ΙΑΕΑ, για την επόμενη τριετία αποδοκιμάστηκε από ορισμένες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το συμβούλιο των κυβερνητών της ΙΑΕΑ στο οποίο μετέχουν αξιωματούχοι 35 χωρών συνεδριάζει έως την Παρασκευή στην έδρα της διεθνούς υπηρεσίας στη Βιένη.