Σοκ έχει προκαλέσει το βίντεο που κάνει το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου και δείχνει Ουρουγουανούς κυονόκρανους να βιάζουν ένα νεαρό Αϊτινό. Το βίντεο έχει «τραβηχτεί» από κινητό τηλέφωνο σε στρατιωτική βάση στη νότια Αιτή ενώ φαίνονται τέσσερα άτομα μαζί με ένα 18χρονο αγόρι.

Το αποτρόπαιο συμβάν πήρε μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής του τάγματος της Ουρουγουάης, που μετέχει σε αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Μοντεβιδέο, από όπου και κατάγονται οι τέσσερις κατηγορούμενοι, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιστροφής των στρατιωτικών, που φέρονται να εμπλέκονται στο τραγικό επεισόδιο. Πάντως, το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα την ταυτότητα του επικεφαλής της αποστολής.

«Το ναυτικό προτίθεται να πάει παραπέρα από το βίντεο και να εξακριβώσει, εάν υπήρξαν και άλλες παραβάσεις συμπεριφοράς και καθήκοντος. Θα επιβληθούν οι αυστηρότερες δυνατές ποινές, εάν κριθούν ένοχοι από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη», δήλωσε ο Σέρχιο Μπίκε, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν μηδενική ανοχή έναντι των σεξουαλικών αδικημάτων. «Παίρνουμε τις κατηγορίες αυτές πολύ σοβαρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αϊτή, Κίραν Ντουάιερ.

Δυσφορία και αναταραχή επικρατεί στην Αϊτή, με τους πολίτες να απαιτούν την πλήρη αποχώρηση της μονάδας της Ουρουγουάης, ενώ η αποστολή του ΟΗΕ, αμέσως μετά το ξέσπασμα της χολέρας στη χώρα, βρέθηκε στο στόχαστρο κατηγοριών από τους ντόπιους, που θεωρούν ότι μετέφεραν στη χώρα κυανόκρανοι από το Νεπάλ.