Ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ φέρεται να προηγείται δημοσκοπικά έναντι του Ντόναλντ Τραμπ την ώρα που διεξάγεται ο προκριματικός κύκλος στο Ουισκόνσιν. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν το προβάδισμα στην αναφερόμενη μεσοδυτική πολιτεία, την ώρα που μια ενδεχόμενη ήττα για τον Τραμπ θα έχει σαν αποτέλεσμα να πλήξει το προφίλ του και συνεπώς να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλεκτόρες που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, στο προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε χθες δυο προεκλογικές συγκεντρώσεις όπου στο Λα Κρος του Ουισκόνσιν ζήτησε από τις υποστηρικτές του να τον ψηφίσουν τονίζοντας: «Φίλοι μου αν τα πάμε καλά, όλα θα έχουν κριθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η πραγματική αρχή. Στην περίπτωση όμως, που δεν κερδίσουμε είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα».

Παράλληλα, στοχοποίησε τον κυβερνήτη της πολιτείας Σκοτ Γουόλκερ, ο οποίος υποστηρίζει τον Κρουζ τον οποίο κατηγόρησε ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τηλεοπτικών δικτύων, αλλά και ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που φοβούνται ότι μια τελική προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, θα οδηγήσει σε νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών, στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όπως τόνισε.

Από την άλλη μεριά, μία ήττα του Τραμπ στην αναφερόμενη πολιτεία φαίνεται πως θα είναι και αποτέλεσμα της σκληρής κριτικής εναντίον του, εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε για την τιμωρία των γυναικών που κάνουν άμβλωση στην περίπτωση που η επιλογή αυτή, γίνει παράνομη. Παράλληλα, ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του, η επίθεση που έκανε μέσω του Twitter, στη γυναίκα του Κρουζ, σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times».

Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι δηλώσεις του στις οποίες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, όπως και από την ιδέα του για την ανάγκη τόσο η Ιαπωνία, όσο και η Νότια Κορέα ν’ αποκτήσουν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, απαλλάσσοντας τις ΗΠΑ από το οικονομικό κόστος των αμυντικών δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει έναντι των δύο χωρών.

Ο Τραμπ έχει εξασφαλίσει 736 εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στο Κλίβελαντ τον Ιούλιο, ενώ του λείπουν άλλοι 501 προκειμένου να επιλεγεί για το χρίσμα.

Ο δρόμος για τον Κρουζ όμως φέρεται να είναι δύσκολος ακόμη κι αν κερδίσει το Ουισκόνσιν καθώς μπροστά του έχει δύσκολες προεκλογικές αναμετρήσεις όπως αυτή στη Νέα Υόρκη στις 19 Απριλίου, αλλά και πέντε βορειοανατολικές πολιτείες στις 26 Απριλίου, οι οποίες είναι περισσότερο φιλικές προς τον Τραμπ. Ο ίδιος, έχει συγκεντρώσει 463 εκλέκτορες, ενώ πρέπει να εξασφαλίσει άλλους 774, από τον τελικό αριθμό των 1.237 που απαιτούνται για την τελική επιλογή του, σύμφωνα με το Associated Press.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς από το Βερμόντ έχει μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τον προκριματικό κύκλο στο Ουισκόνσιν έναντι της Χίλαρι Κλίντον την οποία όμως βοηθά ο αναλογικός χαρακτήρας τους συστήματος που εφαρμόζουν οι Δημοκρατικοί που τις δίνει εκλέκτορες ακόμη κι αν χάσει μια πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι ο Σάντερς θα δυσκολευτεί να υπερκαλύψει τους 263 εκλέκτορες με τους οποίους προηγείται η Χίλαρι Κλίντον.

Η επόμενη τηλεμαχία μεταξύ της Κλίντον και του Σάντερς θα διεξαχθεί στις 14 Απριλίου, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η Κλίντον γνωστοποίησε ότι συγκέντρωσε 29,5 εκατ. δολάρια το Μάρτιο για την προεκλογική της εκστρατεία, με τον Σάντερς να δηλώνει ότι είχε συγκεντρώσει 44 εκατ. δολάρια. Όπως έγινε γνωστό από τους υπεύθυνους της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον, έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον κεφάλαια 6,1 εκατ. δολαρίων για την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, αλλά και τις πολιτειακές επιτροπές του κόμματος.

Στην χθεσινή συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα η οποία είχε πανηγυρική απήχηση.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αξιοποιώντας αυτή την δήλωση της επιτέθηκε στον Τραμπ, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι υψηλοί. «Δεν ξέρω πως υπολογίζουν το ημερομίσθιο ο Τραμπ, αλλά κι άλλοι. Εγώ θα σας πω ότι ξεπουλάνε φθηνά τους Αμερικανούς», τόνισε χαρακτηριστικά η Κλίντον.