Έρευνες στο σπίτι της χήρας του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι πραγματοποίησε κρατική υπηρεσία που ερευνά τα εγκλήματα του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας. Η έρευνα έγινε λίγες ημέρες αφότου η υπηρεσία κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο Λεχ Βαλέσα για «συνεργασία» με τις μυστικές υπηρεσίες τη δεκαετία του 1970.

Οι εισαγγελείς του πολωνικού Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης (IPN) «προχώρησαν σε μια επιχείρηση στην κατοικία της χήρας του στρατηγού Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι» στη Βαρσοβία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η Ανιέσκα Σοπίνσκα-Γιάρεμτσακ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πριν από δύο εβδομάδες η IPN είχε ερευνήσει το σπίτι της χήρας του στρατηγού Τσέσλαβ Κίστζακ, στενού συνεργάτη του Γιαρουζέλσκι. Τότε, κατασχέθηκαν έγγραφα που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν ότι ο ιστορικός ηγέτης της Αλληλεγγύης, ο Λεχ Βαλέσα, συνεργάζονταν με το κομμουνιστικό καθεστώς από το 1970 μέχρι το 1976.

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν το Σάββατο και την Κυριακή στη Βαρσοβία και το Γκντανσκ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Βαλέσα.

Ο στρατηγός Γιαρουζέλσκι, που πέθανε τον Μάιο του 2014 σε ηλικία 90 ετών, επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 1981, προσπαθώντας να περιορίσει το κίνημα της Αλληλεγγύης.