Ανοιχτά εξέφρασε την υποστήριξή του στον υποψήφιο για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς, ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι. Τέσσερις ημέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, η ψήφος των Αφροαμερικανών θεωρείται μείζονος σημασίας.

«Ξύπνα, Νότια Καρολίνα!» δήλωσε ο σκηνοθέτης σε ένα ραδιοφωνικό σποτ που μεταδόθηκε στην πολιτεία των νοτιοανατολικών ΗΠΑ ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον αντίπαλο της Χίλαρι Κλίντον.

«Γνωρίζετε ότι το γνωρίζω ότι γνωρίζετε πως το σύστημα είναι νοθευμένο» προσέθεσε ο δημιουργός.

«Για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δίναμε την ψήφο μας στις μαριονέτες των μεγάλων επιχειρήσεων. (…) Το 99% των Αμερικανών επλήγη από την βαθιά ύφεση του 2008 και πολλοί δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο δηλώνω ότι υποστηρίζω επίσημα τον αδελφό μου Μπέρνι Σάντερς. Ο Σάντερς δεν παίρνει χρήματα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τίποτα… όταν ο Μπέρνι θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, θα κάνει το καλό» για εμάς προσέθεσε ο κινηματογραφιστής παραφράζοντας τον τίτλο μίας από τις ταινίες του («Κάνε το Σωστό-Do the Right Thing», 1989).

Η ψήφος των Αφροαμερικανών είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Νότια Καρολίνα: αντιπροσώπευε το 50% και πλέον των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών στις προκριματικές του 2008.

«Αρκετά μιλήσαμε, είναι καιρός να ενεργήσουμε» υπογράμμισε ο σκηνοθέτης ηλικίας 58 ετών.

Το 2008 ο Σπάικ Λι είχε υποστηρίξει τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις δύο πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 28 ποσοστιαίες μονάδες του Μπέρνι Σάντερς στη Νότια Καρολίνα, την τέταρτη κατά σειρά Πολιτεία που θα ψηφίσει στο πλαίσιο της διαδικασίας των προκριματικών εκλογών στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών με στόχο την ανάδειξη αυτό το καλοκαίρι των δύο υποψηφίων, του Ρεπουμπολικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος που θα αναμετρηθούν στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Στη Νεβάδα, όπου η Χίλαρι Κλίντον επικράτησε του Μπέρνι Σάντερς το Σάββατο, οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι (13% συνολικά) ψήφισαν μαζικά υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών.