Αντίδραση πανικού» χαρακτηρίζεται από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η αναγγελία σκληρότερων των προβλεπόμενων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η συνταγή λιτότητα που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι το κατάλληλο φάρμακο για τη Ρώμη, σε αντίθεση με τα μέτρα ανάπτυξης που θα της δώσουν τη δυνατότητα να περιορίσει το δανεισμό σε διαχειρίσιμα επίπεδα».

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι η ιταλική οικονομία υποφέρει από χρόνια στασιμότητα καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 10 χρόνια δεν ξεπέρασε το 0,3%.

«Η τελευταία δέσμη μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης αναμφίβολα θα πλήξει την οικονομία καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά» εκτιμά ο αναλυτής της Barclays στη Ρώμη Φάμπιο Φόις.

«Για να απαντήσει σε όσα ζητά η ΕΚΤ ο ιταλός υπουργός Οικονομικών ανακοινώνει μέτρα ύψους 20 δισ. ευρώ που θα πλήξουν τους φορολογούμενους» αναφέρει το Reuters.

Μιλώντας σήμερα στο εθνικό κοινοβούλιο ο Τζούλιο Τρεμόντι προανήγγειλε «πολύ σκληρά μέτρα για το 2012 και το 2013» ώστε να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία και να αντιμετωπιστεί το χρέος που παραμένει στο 1,8 τρισ. ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα κυμανθεί αυτή τη χρονιά στο 3,9% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης δημοτικών επιχειρήσεων σε τομείς όπως τα μέσα μεταφοράς, η ηλεκτροδότηση και τα απορρίμματα ενώ ανακοίνωσε περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων δίνοντας το στίγμα των μέτρων που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλε επιστολή, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να βάλει γκάζι στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας.