Σε μια ευρεία συμφωνία κατέληξε σήμερα το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας με κύρια κόμματα της Αντιπολίτευσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, καθώς όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος χθες η οικειοθελής απομάκρυνσή του από την εξουσία θα πραγματοποιηθεί εφόσον περάσουν από το κοινοβούλιο δύο νομοσχέδια.

«Όταν υιοθετηθούν τα δύο νομοσχέδια (ένα για την ενέργεια και ένα για την ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) θα αρχίσουμε μια διαδικασία για να επιλέξουμε τον επόμενο πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος. Μόλις επιλεγεί ο νέος ηγέτης, θα παραιτηθώ από πρωθυπουργός», είχε δηλώσει χθες ο Ναότο Καν, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ο54χρονος υπουργός Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα, ένας συντηρητικός στα οικονομικά ζητήματα ο οποίος θέλει να περιορίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας, θεωρείται φαβορί για να αντικαταστήσει τον Καν.