Μπορεί να είναι νεκρός εδώ και τέσσερις σχεδόν αιώνες, όμως ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, καταφέρνει να βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της πατρίδας του.

Μια ομάδα Ισπανών αρχαιολόγων έχουν θέσει ως στόχο τους να βρουν πάση θυσία την τελευταία κατοικία του Θερβάντες ώστε να καταφέρουν αναπλάσουν το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτό σκοπεύουν να το πραγματοποιήσουν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που θα τους δώσουν τα χαμένα –προς το παρόν- οστά του.

Το πρόσωπο του δημιουργού του «Δον Κιχώτη» παραμένει ένα αιώνιο μυστήριο καθώς το μοναδικό γνωστό πορτραίτο του το είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Χουάν ντε Χουαρέγκουι 20 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Η ομάδα ερευνητών, η οποία χρηματοδοτείται από το ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού, φιλοδοξεί να έχει φέρει σε πέρας την αποστολή της μέχρι το 2016. Έτσι, το αληθινό πρόσωπο του Θερβάντες θα αποκαλυφθεί ακριβώς 400 χρόνια μετά από τον θάνατό του, στις 23 Απριλίου του 1616.

Την ίδια ακριβώς ημέρα είχε φύγει από τη ζωή κι ένας ακόμη συγγραφέας που μπήκε στο πάνθεον της Τέχνης, ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η έρευνα πρόκειται να ξεκινήσει από ένα γυναικείο μοναστήρι της Μαδρίτης στο οποίο ήταν μοναχή η κόρη του Θερβάντες, Ισαβέλα Σααβέντρα. Η μονή αυτή εγκαταλείφθηκε προσωρινά το 1673 προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αναστήλωσης.

Η Σααβέντρα, φεύγοντας, πήρε μαζί της τα οστά του πατέρα της όμως τα επέστρεψε όταν το τάγμα των καλογραιών μπόρεσε να επανεγκατασταθεί στο μοναστήρι. Τα οστά φαίνεται πως ενταφιάστηκαν εκ νέου στην αναστηλωμένη πλέον μονή. Αρχαιολόγοι και ιστορικοί θα ψάξουν κάθε σπιθαμή του μοναστηριού καθώς τα απομεινάρια του συγγραφέα θα μπορούσαν να έχουν ταφεί οπουδήποτε.

Στο έργο πάντως της αναγνώρισης πρόκειται να τους βοηθήσει ο ίδιος ο Θερβάντες μέσω των χαρακτηριστικών σημαδιών που θα φέρει ο σκελετός του. Αυτά, τα είχε αποκτήσει όταν τραυματίστηκε από οθωμανικά πυρά κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571).

Πρόκειται για δύο σοβαρά τραύματα στο στέρνο και μια μερική αναπηρία στο αριστερό χέρι. Αν ο σκελετός παρουσιάσει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε οι ερευνητές θα είναι πλέον σίγουροι πως βρήκαν επιτέλους τον Θερβάντες.

Εκτός από την ανάπλαση του προσώπου του όμως, η επιστημονική ομάδα θα μπορέσει παράλληλα να ρίξει φως και στα πραγματικά αίτια του θανάτου του. Έτσι, ένα ακόμη από τα μυστήρια που περιβάλλουν τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες πρόκειται να λυθεί.