Εκμεταλλευόμενος τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τους παραδοσιακούς πολιτικούς, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ για τους Δημοκρατικούς, ο νικητής είναι ο Μπέρνι Σάντερς, γερουσιαστής από το γειτονικό Βερμόντ.

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, στη δεύτερη θέση μετά τον Τραμπ, που συγκέντρωσε το 35% (με καταμετρημένο το 80% των ψήφων), έρχεται ο Τζον Κασίς με 16%. Ακολουθεί ο νικητής της πρώτης μάχης στην Αιόβα, Τεντ Κρουζ, με 11%. Στη διεκδίκηση της τρίτης θέσης παραμένουν οι Τζεμπ Μπους και Μάρκο Ρούμπιο.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης ομιλίας, ανακοίνωσε ότι θα ζυγίσει τα επόμενα βήματά του, ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα στην κούρσα των Ρεπουμπλικανών, καθώς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά πίσω.

Ο Τραμπ αφού συνεχάρη τον Μπέρνι Σάντερς είπε: «Θέλει να παραδώσει τη χώρα μας». Υποσχέθηκε ότι θα έχει άξιους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα διαπραγματεύονται καλύτερες εμπορικές συμφωνίες, αλλά και ότι θα στείλει στο διάβολο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον έμεινε πίσω, αφήνοντας τη νίκη για τον 74χρονο Μπέρνι Σάντερς, (που παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν δημοκρατικό σοσιαλιστή) και ο οποίος έδωσε έμφαση στην εξάλειψη των εισοδηματικών ανισοτήτων, στη διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, αλλά και στην εξασφάλιση δωρεάν φοίτησης, στα δημόσια πανεπιστήμια.

«Μαζί θα στέλνουμε το μήνυμα, που θα ακουστεί από τη Γουόλ Στριτ μέχρι την Ουάσιγκτον, αλλά και από το Μέιν μέχρι την Καλιφόρνια, ότι η κυβέρνηση της μεγαλοπρεπούς χώρας μας ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς υποστηριχτές πολυτελών προεκλογικών εκστρατειών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάντερς στην επινίκια ομιλία του.

Περισσότεροι από 550.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον εκλεκτό τους για το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.  Το Νιου Χάμσαϊρ με το 1,3 εκατ. κατοίκους δημιουργεί καθοριστική δυναμική, υποχρεώνοντας τους ασθενέστερους υποψηφίους να αποχωρήσουν.