Για «σφαγή» αμάχων και μάλιστα χωρίς διακρίσεις έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τα αιματηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη Χάμα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και πρόσθεσε τον Σύρο υπουργό Άμυνας, Άλι Χαμπίμπ και πολλούς άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας στον κατάλογο με τα μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για τα οποία θα ισχύσει πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση μετακινήσεων.

Στη λίστα με τις κυρώσεις που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. προστέθηκαν τα ονόματα πέντε αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων του επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας της Συρίας και του επικεφαλής αντικατασκοπείας στην πόλη Χάμα, εκεί όπου σύμφωνα με την Ε.Ε. διαπράχτηκε μία «σφαγή» αμάχων χωρίς διακρίσεις στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος του Άσαντ και 29 άλλων προσώπων, τρεις εκ των οποίων ιρανοί στρατιωτικοί διοικητές, και έχει θέσει στο στόχαστρό της εταιρίες με στρατιωτικές διασυνδέσεις που ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.