Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε χθες μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

Η απόφαση αυτή, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Adel bin Ahmed Al-Jubeir, έρχεται μετά τα όσα ακολούθησαν την εκτέλεση από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Αλ Νιρμ, μαζί με άλλα 46 άτομα που κατηγορούνταν για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στους κόλπους της Αλ Κάιντα.

«Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό», είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. «Τους σαουδάραβες δεν τους νοιάζει εάν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν».

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι οι πολιτικοί του σουνιτικού βασιλείου θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο του Αλ Νιρμ.

Σφοδρές συγκρούσεις στο Μπαχρέιν

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του Σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

Οργή από Χεζμπολάχ

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα καταδίκασε σήμερα την εκτέλεση από το Ριάντ του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου και επισήμανε ότι ο θάνατος του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να «αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία».

«Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με ένα φοβερό γεγονός, ένα τεράστιας σημασίας γεγονός που οι Αλ Σαούντ δε λαμβάνουν σοβαρά υπόψη… ωστόσο πρόκειται για ένα γεγονός που δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ελαφρά τη καρδία» τόνισε ο Νασράλα σε μια ομιλία που προβλήθηκε σε απευθείας μετάδοση από το τηλεοπτικό δίκτυο της σιιτικής οργάνωσης Al Manar.