Την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία καταδικάζει η γερμανική Αριστερά (Die Linke) και ζητεί από την κυβέρνηση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την τουρκική κυβέρνηση και να αποσύρει τους πυραύλους της από την περιοχή.

«Με την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους έπεσαν τελικά οι μάσκες των υποστηρικτών του IS στην τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Ζάρα Βάγκενκνεχτ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να καλέσει άμεσα τον Τούρκο πρέσβη και να του καταστήσει σαφές ότι η Γερμανία καταδικάζει και δεν θα ανεχτεί αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά», ενώ τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει μια ανεξάρτητη έρευνα του συμβάντος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει να συρθεί σε πόλεμο από τον Ερντογάν. Οι πύραυλοι Patriot των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων πρέπει να επιστρέψουν άμεσα από την Τουρκία. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει άμεσα να καλοπιάνει τους πολεμοκάπηλους στην τουρκική κυβέρνηση και να τους ανακηρύσσει σε στρατηγικούς εταίρους στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης της Μέσης Ανατολής. Αντιθέτως: Όσο η Τουρκία συνεχίζει να αφήνει να περνούν από τα σύνορά της εφόδια, τρομοκράτες και μαχητές του IS προς τη Συρία, όσο διεξάγει έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο εναντίον της κουρδικής μειονότητας, και τώρα θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την παγκόσμια ειρήνη μέσω ανεύθυνων στρατιωτικών ενεργειών, πρέπει η κάθε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ανασταλεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ.