Συγκλονίζει η περιγραφή του επικεφαλής της ειδικής ομάδας της γαλλικής αστυνομίας που μπήκε στο θέατρο Bataclan (Μπατακλάν) στην καρδιά του πολέμου με τους τρομοκράτες.

Όταν η αφρόκρεμα των Γάλλων κομάντος εισέβαλαν στην αίθουσα συναυλιών Bataclan την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, βρήκαν εκατοντάδες ανθρώπους στο πάτωμα, παντού αίμα και όλα αυτά συνοδεύονταν από μια απόκοσμη σιωπή.

Ο Jeremy (Τζέρεμι), ο αρχηγός των κομάντος, αποκάλυψε λεπτομέρειες σε αποκλειστική συνέντευξη του στο NBC News υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποκαλυφθεί το πρόσωπο ούτε το επίθετό του.

«Ήταν η κόλαση επί γης» λέει ο Τζέρεμι. «Κανείς ήχος. Καμία κραυγή. Όλοι έμεναν ακίνητοι γιατί φοβόντουσαν τους τρομοκράτες»…

Η ομάδα του Τζέρεμι ήξερε ότι ο στόχος της ήταν στον δεύτερο όροφο όπου είχαν ταμπουρωθεί δύο τρομοκράτες.

Οι πρώτοι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να πυροβολήσουν έναν τρομοκράτη τζιχαντιστή, αλλά δύο ακόμη ήταν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο δεύτερο όροφο μαζί με ομήρους.

«Πολλοί μας ζητούσαν να τους βοηθήσουμε γιατί ήταν τραυματισμένοι και αιμορραγούσαν αλλά εμείς έπρεπε να βρούμε τους τρομοκράτες» περιγράφει τις εικόνες που είδε μπαίνοντας στο θέατρο.

«Ζητούσαν βοήθεια και έπρεπε να πούμε όχι. Έπρεπε να βρούμε τους τρομοκράτες. ήταν πολύ δύσκολο για τους άνδρες στην ομάδα μου» είπε.

parisattack3

Οι δύο τζιχαντιστές ήταν στην αριστερή πλευρά της αίθουσας συναυλιών πίσω από μια μικρή ξύλινη πόρτα, όπως περιέγραψε ο Τζέρεμι.

«Προσπάθησα να μιλήσω στους τρομοκράτες και αυτοί μου είπαν ότι ήθελαν να διαπραγματευτούν. Τους ζήτησα ένα τηλεφωνικό αριθμό για να επικοινωνήσουν οι διαπραγματευτές» συνεχίζει ο Τζέρεμι. Ακολούθησαν πέντε πολύ σύντομα τηλεφωνήματα αλλά δεν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις. Ήθελαν απλά χρόνο για να προετοιμαστούν για την τελική επίθεση, λέει.

Η επίλεκτη μονάδα ήξερε ότι ο χρόνος ήταν κρίσιμος. Υπήρχαν πολλοί όμηροι και έτσι πήρε το πράσινο φως για μια γρήγορη επίθεση.

Η ομάδα πήρε θέση, ήταν έτοιμη να ρίξει την πόρτα και καλύφθηκε πίσω από μια βαριά αλεξίσφαιρη ασπίδα.

Όταν οι κομάντος έριξαν την πόρτα οι τρομοκράτες άνοιξαν αμέσως πυρ. Πάνω από 25 σφαίρες χτύπησαν την ασπίδα, και μία σφαίρα τραυμάτισε στο χέρι έναν κομάντο της ομάδας.

«Δεν μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε. Έπρεπε να συνεχίσουμε να προχωράμε» που πήρε την απόφαση να τον αφήσουν πίσω και να συνεχίσουν. Η ομάδα είχε συμφωνήσει να μην σταματήσει κανείς, ακόμη και αν κάποιος τραυματιστεί.

«Δεν είχαμε την πολυτέλεια να σταματήσουμε» εξήγησε.

Οι αστυνομικοί παρά τον καταιγισμό που δέχθηκαν δεν ανταπέδωσαν τα πυρά καθώς μέσα στον χώρο βρίσκονταν 20 όμηροι.

«Ήταν πολύ επικίνδυνο. Εμείς συνεχίζαμε να προχωράμε παρά τα εμπόδια που συναντούσαμε» λέει ο Τζέρεμι. Υπήρχαν σκαλιά και σε κάποια σημεία η ασπίδα άφηνε ακάλυπτους κάποιους από τους κομάντος.

Σε κάποιο σημείο βρέθηκαν στην ίδια ευθεία με τους τρομοκράτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε κάτι που έμοιαζε με αδιέξοδο. Τότε ο ένας τζιχαντιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ενώ ο δεύτερος πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς.

parisattack2

Παρά την εμπειρία του από πολλές επιχειρήσεις ο Τζέρεμι λέει ότι όσα έζησε στο Μπατακλάν «ήταν πολύ έντονα και πολύ δύσκολα για τους άνδρες του». «Για την ώρα ακόμα και ο ύπνος είναι πολύ δύσκολος» εξομολογείται για τα όσα φοβερά έζησε μέσα στο Μπατακλάν.