Η Γερμανίδα καγκελάριος μεταβαίνει την Κυριακή στην Τουρκία έχοντας στην ατζέντα της το προσφυγικό, για το οποίο η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Άγκυρα με τρία δισ. ευρώ, ώστε να δημιουργηθούν δομές αποτροπής στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, η συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν λίγο πριν τις τουρκικές εκλογές προκαλεί αντιδράσεις στο Βερολίνο. Όταν επικεφαλής κυβερνήσεων αποφασίζουν να μεταβούν σε χώρες που διανύουν περίοδο προεκλογικού αγώνα εξετάζουν κατά κανόνα με ακρίβεια αν θέλουν να προσφέρουν στήριξη σε υποψηφίους ή αν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο παρά τη θέλησή τους. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ την προσεχή Κυριακή στην Τουρκία πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για σφοδρές επικρίσεις της καγκελαρίου εκ μέρους της γερμανικής αντιπολίτευσης, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Οξεία επίθεση από την Αριστερά

Η καγκελάριος εισέρχεται σε «ναρκοθετημένη περιοχή» και παρέχει προεκλογική στήριξη στον Ερντογάν, επέκρινε η βουλευτής των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου. Από την πλευρά της η Σεβίμ Νταγκντελέν, τουρκικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να μην συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο. «Ο Ερντογάν δεν επιτρέπεται να είναι πλέον εταίρος για την (σ.σ. γερμανική) ομοσπονδιακή κυβέρνηση», υπογράμμισε η κ. Νταγκντελέν, τονίζοντας ότι αν η κ. Μέρκελ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο θα δείξει ότι «αδιαφορεί για τα θύματα στην Άγκυρα». Παρά το γεγονός ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως πρόεδρος υπερκομματικό ρόλο και δεν είναι καν υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, οι παρεμβάσεις που έχει κάνει στον προεκλογικό αγώνα και η πολιτική κλιμάκωσης που επέλεξε να ακολουθήσει απέναντι στους Κούρδους καθιστούν αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και ένας είδος κρίσης για τη στρατηγική του Τούρκου προέδρου. Ούτε μία εβδομάδα μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης στην Άγκυρα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρικτές της τουρκικής αντιπολίτευσης. Το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ σκοπεύει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο για πιθανούς τρόπους περιορισμού της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη, δεν κατευνάζει τους φόβους ότι η επίσκεψή της θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης για την προεκλογική ενίσχυση του AKP, του κόμματος του Ερντογάν.

«Δηλητηριώδης προσφορά» του Ερντογάν

Ως εκ τούτου και οι τοποθετήσεις επί της επικείμενης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές και από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού. Ως πιο ένθερμος οπαδός της επίσκεψης Μέρκελ στην Άγκυρα εμφανίστηκε ο χριστιανοκοινωνιστής βουλευτής Χανς-Πέτερ Ουλ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον Τούρκο πρόεδρο βλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα. Ο χριστιανοδημοκράτης Αντρέας Νικ τόνισε από την πλευρά του ότι «παρόλη την κριτική που ασκείται, η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος». Σαφείς αποστάσεις τήρησε από την πλευρά του ο επίσης χριστιανοδημοκράτης Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, που έκανε λόγο για «μία δηλητηριώδη προσφορά» του Τούρκου προέδρου, την οποία δεν πρέπει να αποδεχθεί η καγκελάριος. Σύμφωνα τον κυβερνητικό βουλευτή, ο Ερντογάν προσδοκά ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία του στο προσφυγικό ζήτημα παραχωρήσεις στο θέμα της Συρίας και στη διένεξη της Τουρκίας με τους Κούρδους. Σύμφωνα με τον Νιλς Άνεν, βουλευτή των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, το ταξίδι της Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία είναι «σωστό», ωστόσο θα έπρεπε να συναντηθεί στο πλαίσιό του και με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση ότι ενισχύει προεκλογικά τον Τούρκο πρόεδρο.