Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στην Κύπρο από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στη Λεμεσό, οι οποίες προκλήθηκαν από φωτιά που πήραν 98 κιβώτια πυρίτιδας.

Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν κατασχεθεί το 2009 από το ιρανικό πλοίο Monchegorsk και ήταν στοιβαγμένα σε περιοχή μεταξύ της βάσης και του σημαντικότερου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Κύπρο, στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 62 άτομα τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων πολύ σοβαρά, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για εγκληματικούς χειρισμούς των κυπριακών αρχών.

Μεταξύ των νεκρών είναι Κύπριοι ναύτες, στρατιώτες, πυροσβέστες και ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της ναυτικής βάσης. Ο γιός του, Νικόλας Ιωαννίδης, κατήγγειλε στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ, ότι ο πατέρας του και οι άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής των πυρομαχικών που βρίσκονταν στη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.
Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια να ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, πρόσθεσε η πηγή, το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Η Αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά διερευνά τα αίτια της έκρηξης, ενώ έχουν κληθεί και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. Το ενδεχόμενο δολιοφθοράς έχει προς το παρόν αποκλειστεί. Υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων, υπέβαλαν  τις παραιτήσεις τους ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης.

Μετά το τραγικό συμβάν, ο χώρος έξω από τη ναυτική βάση θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο τόπος γέμισε από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα και γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε εκτενείς ζημιές σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή. Τεράστιες είναι οι καταστροφές στο χωριό Μαρί, ενώ μικρότερες ζημιές υπέστησαν οι κοινότητες Ψεματισμένος, Μαρώνι, Τόχνη, Καλαβασός και Πεντάκωμο.

Πολύ σοβαρές βλάβες υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού, ο οποίος τέθηκε για αρκετές ώρες εκτός λειτουργίας, ενώ από το πρωί υπήρχε εκτεταμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.