Εν έτει 2010, ο αμερικανός σκηνοθέτης, Μπράιαν Ντόρις, με τη βοήθεια του Πενταγώνου, έστησε στις ΗΠΑ το Theater of War, το «Θέατρο του Πολέμου», το οποίο μέσα από αναγνώσεις επιλεγμένων αρχαίων έργων του Σοφοκλή δημιουργεί μία αόρατη γέφυσρα επικοινωνίας, ανάμεσα στους πολεμικούς ήρωες της αρχαιότητας και τους στρατιώτες του σήμερα, που επιστρέφουν από το μέτωπο και υποφέρουν από μετατραυματικό σοκ.

«Είναι συγκλονιστικό να ανακαλύπτεις ότι παρά το πέρασμα των αιώνων δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα. Οι στρατιώτες αισθάνονται την ίδια αγωνία, το φόβο, το άγχος, την πίκρα ενάντια στους ανώτερούς τους και οι οικογένειές τους μοιράζονταν την ίδια αίσθηση απώλειας», λέει ο Τόνι, 31 ετών, ο οποίος έχει γυρίσει εδώ και ένα χρόνο από το Ιράκ, αλλά δεν μπορεί να βρει ησυχία.

Όπως γράφει ο «Κόσμος του Επενδυτή», οι παραστάσεις έχουν αρχίσει από πέρυσι, καλύπτοντας θέατρα σε όλες τις ΗΠΑ. Γίνονται συνήθως μπροστά σε σχετικά μικρές ομάδες στρατιωτών, βετεράνων και συγγενών και δεν ξεπερνούν τη μία ώρα. Ακολουθεί συζήτηση με βάση το κείμενο.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί, είναι ο «Αίας», η παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία του Σοφοκλή, και ο «Φιλοκτήτης». Στον Αίαντα, ο πιο δυνατός από τους έλληνες πολεμιστές της Τροίας εξαγριώνεται όταν δεν του αποδίδονται τα όπλα του νεκρού φίλου του, Αχιλλέα, σταδιακά πέφτει σε κατάθλιψη και τελικά τρελαίνεται και αυτοκτονεί.

Παρά το διασυρμό της σημερινής Ελλάδας, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αρχαίοι κλασικοί επιστρέφουν δυναμικά στην αμερικανική καλλιτεχνική και πολιτιστική σκηνή.