Ο τουρκικός στρατός σκότωσε πάνω από τριάντα Κούρδους αντάρτες σε μια επιχείρηση την οποία διεξήγαγε στο βόρειο Ιράκ όπου έχουν βάσεις τα μέλη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Διεξαγάγαμε μια διασυνοριακή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πάνω από 30 τρομοκράτες σκοτώθηκαν», είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει καμιά χαλάρωση των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων εναντίον των κρησφύγετων των ανταρτών του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ. «Δεν θα σταματήσουμε». Δεν θα υπάρξει «καμιά διακοπή», διεμήνυσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «2.000 τρομοκράτες έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα εντός της χώρας και στο εξωτερικό» στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού και των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένας απολογισμός στον οποίο είχε αναφερθεί ο Τύπος που πρόσκειται στην κυβέρνηση έκανε λόγο για περίπου 150 στρατιωτικούς και αστυνομικούς και περίπου 1.100 αντάρτες νεκρούς στις εχθροπραξίες των τελευταίων μηνών.

Η Τουρκία «έχει την ικανότητα και τη βούληση να μιλήσει στην τρομοκρατική οργάνωση στη γλώσσα που καταλαβαίνει», συνέχισε ο Ερντογάν.

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα μετά το τέλος της κατάπαυσης του πυρός με το PKK, τον Ιούλιο, οδήγησε στην κλιμάκωση των ενεργειών της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο από τη δεκαετία του 1990.

Ορισμένοι κατηγορούν τον πρόεδρο Ερντογάν ότι στόχο έχει να ανακινήσει τον εθνικισμό στην Τουρκία ώστε το κόμμα του να καταφέρει στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική εθνοσυνέλευση που το ισλαμοσυντηρητικό AK είχε απολέσει τον Ιούνιο.

Ο Ερντογάν εκτίμησε στην ομιλία του ότι «αυτή είναι η τελευταία μάχη» των ανταρτών, ενώ επισήμανε πως οι επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων, ειδικά στο βόρειο Ιράκ, είναι «πολύ αποτελεσματικές».

Εξάλλου νωρίτερα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι αντάρτες του PKK σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στην νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν πως επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Μπισμίλ, όπου ένα 9χρονο κορίτσι σκοτώθηκε αργά την Κυριακή, όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από Κούρδους αντάρτες έπληξε ένα σπίτι.

Στην νότια επαρχία Άδανα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα σε μια επίθεση που φέρεται να εξαπέλυσαν μαχητές του PKK, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.