Την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης έχει θέσει ως προτεραιότητά της η Πολωνία που αναλαμβάνει από σήμερα την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά, καθώς οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Η Πολωνία, η μεγαλύτερη πρώην κομμουνιστική χώρα της Ε.Ε., επιθυμεί να ενδυναμώσει την ευρωζώνη που, όπως υποστηρίζει, ενισχύει την ευημερία της Ευρώπης, να πιέσει για την διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Η Πολωνία έχει την φιλοδοξία να κάνει την Ευρώπη να απαλλαγεί τουλάχιστον από τα ψυχολογικά προβλήματα τα οποία βιώνει τώρα», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Σε περιόδους κρίσης, το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επανεθνικοποιήσουμε την πολιτική μας», είπε.

Η Πολωνία επιδιώκει να εμφανιστεί ως μία σύγχρονη χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με επτά άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες το 2004, πέτυχε μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αποφεύγοντας ακόμη και την ύφεση στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2009.