Τη θέση ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει προσεκτική στις σχέσεις της με το Ιράν εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, μετά την επαναλειτουργία χθες της βρετανικής πρεσβείας στην Ισλαμική Δημοκρατία. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι εγκαταστάσεις της στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη σκλήρυνση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το ιστορικό βήμα σηματοδοτεί μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του ισλαμικού κράτους και των δυνάμεων της Δύσης, ωστόσο ο Χάμοντ δήλωσε στο BBC ότι υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε πολύ σημαντικά ζητήματα.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά. Υπάρχει μια βαθιά παραδοσιακή δυσπιστία και στις δύο πλευρές και σε μείζονες τομείς έχουμε πολύ σημαντικές πολιτικές διαφορές».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ παραδέχθηκε ότι Λονδίνο και Τεχεράνη διαφωνούν στο θέμα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση του Ιράν έχει επιδείξει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση σε σχέση με την προηγούμενη όσον αφορά τη μακροχρόνια διένεξη με το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη θα κριθεί από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η συμπεριφορά του Ιράν, όχι μόνο προς το Ισραήλ αλλά και προς άλλους παράγοντες της περιοχής, να οικοδομήσει εκ νέου σιγά-σιγά την αίσθηση ότι το Ιράν δεν αποτελεί απειλή για τις χώρες αυτές».