Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την επιτυχία των διπλωματικών και πολιτικών προσπαθειών του Ισραήλ για να υποβαθμιστεί το σχέδιο του δεύτερου διεθνούς ανθρωπιστικού στολίσκου που πρόκειται να αποπλεύσει για να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι πρεσβευτές και οι διπλωμάτες μας έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επαφές και τελικά ο αριθμός των πλοίων και των επιβατών είναι μικρότερος του προβλεπομένου. Πολλοί από τους συνομιλητές μας πείστηκαν ότι είναι δυνατή η μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα μέσω των λιμανιών του Ασντόντ (Ισραήλ) και του Ελ Αρίς (Αίγυπτος) ή μέσω του ΟΗΕ», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη μη συμμετοχή της ναυαρχίδας του στολίσκου, του τουρκικού Μαβί Μάρμαρα, ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι υπάρχουν, μεταξύ αυτών που επιμένουν να αποπλεύσουν επιβαίνοντας σε πλοία, ακτιβιστές που συνδέονται με την τρομοκρατία και επιδιώκουν τη βία και την αιματοχυσία για να αποσπάσουν την προσοχή των τηλεοπτικών δικτύων.

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενες δυσκολίες που θα συναντήσουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ο νόμος που διέπει την είσοδο στο ισραηλινό έδαφος εφαρμόζεται σε όλους ανεξαιρέτως και δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερων κυρώσεων εναντίον των δημοσιογράφων, τους οποίους αφορά επίσης ο νόμος αυτός».

Το Ισραήλ εμφανίζεται αποφασισμένο να ανακόψει τον πλου του διεθνούς στολίσκου που ετοιμάζεται να αποπλεύσει προς το τέλος της εβδομάδας. Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει εντολή να αποφύγει κατά το δυνατόν τη σύγκρουση με τους επιβάτες του στολίσκου.