Οι τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, απήγαγαν οκτώ μαχητές που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ στο έδαφος της Τουρκίας και είχαν μπει πρόσφατα στο έδαφος της Συρίας για να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), γνωστοποίησε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Στοιχεία του Μετώπου αλ Νόσρα απήγαγαν το βράδυ της Τετάρτης τον επικεφαλής της μονάδας υπ’ αριθμόν 30 μαζί με επτά από τους άνδρες του, ενώ επέστρεφαν από μια συνάντηση στο Άζαζ» στο αρχηγείο τους στο χωριό Μαλκίγια, στην επαρχία Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η συνάντηση στο Άζαζ αποσκοπούσε στον συντονισμό με άλλες οργανώσεις των ανταρτών επί του πεδίου για την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του ΙΚ στο βορειοανατολικό τμήμα του Χαλεπιού. Η απαγωγή έγινε σε ένα σημείο ελέγχου του αλ Νόσρα», κοντά στο Άζαζ, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της μονάδας, ο Ναντίμ αλ Χάσαν, ένας Τουρκομάνος συνταγματάρχης του συριακού στρατού ο οποίος αυτομόλησε, καθώς και οι άνδρες του ανήκουν σε μια ομάδα 54 μαχητών, που μπήκε στη Συρία πριν από δύο εβδομάδες περίπου, “αφού εκπαιδεύτηκε από τους Αμερικανούς στην Τουρκία”. Είναι εφοδιασμένη με 30 οχήματα παντός εδάφους, όπλα και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα μέλη της μονάδας 30 είναι κυρίως Τουρκομάνοι και μετριοπαθείς αντάρτες προσκείμενοι στις ΗΠΑ, που είχαν εκδιωχθεί από τα εδάφη που ήλεγχαν στη Συρία από το Μέτωπο αλ Νόσρα.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook, η μονάδα 30 κατήγγειλε την απαγωγή του συνταγματάρχη Ναντίμ Χάσαν και των συμμαχητών του και απαίτησε «από τους αδελφούς του Μετώπου αλ Νόσρα να τους απελευθερώσουν αμέσως», για να αποφευχθεί μια ρήξη στις τάξεις των μουσουλμάνων ανταρτών και να «μην εξασθενήσουν τα μέτωπα εξαιτίας περιθωριακών συγκρούσεων».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον είχαν καταλήξει σε μια συμφωνία για να εκπαιδευτούν στο τουρκικό έδαφος «μετριοπαθείς» Σύροι αντάρτες και να εξοπλιστούν για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ, έπειτα από πολύμηνες, δύσκολες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο συμμαχικές χώρες. Ωστόσο τον Ιούλιο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μόλις 60 μαχητές έχουν εκπαιδευτεί.

Το πρόγραμμα του αμερικανικού στρατού που ξεκίνησε τον Μάιο προβλέπει την εκπαίδευση 5.400 ανταρτών σε ετήσια βάση και έχει χαρακτηριστεί μια δοκιμασία της στρατηγικής του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση του ΙΚ με τη συμβολή εταίρων επί του πεδίου.

Όμως πολλοί από τους υποψηφίους για εκπαίδευση κρίθηκαν ακατάλληλοι, ενώ άλλοι την εγκατέλειψαν. Ο Αμερικανός υπουργός Ας Κάρτερ παραδέχεται ότι το πρόγραμμα απέχει πολύ από το να έχει επιτύχει τους καθορισμένους στόχους.

Εξάλλου, η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή τους να προσφέρουν από αέρος υποστήριξη στους Σύρους αντάρτες για να εκδιώξουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μια ζώνη γης κατά μήκος των συνόρων, με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν βάσεις στο τουρκικό έδαφος για να πραγματοποιούν πλήγματα.

Όμως η αμερικανική και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε ποιους Σύρους αντάρτες θα προσφέρουν υποστήριξη.