Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και οι αρχές άλλων χωρών, κάνουν προκαταρκτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα ο Γκέιτς όταν ρωτήθηκε γι αυτό το θέμα δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια βούληση να γίνουν συνομιλίες από έναν ορισμένο αριθμό χωρών συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών» και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι αυτές οι επαφές είναι πολύ προκαταρκτικές σε αυτό το στάδιο».

Επιπλέον ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι είναι σημαντικό να καθοριστεί «ποιος αντιπροσωπεύει πραγματικά τους Ταλιμπάν», πριν εμπλακούμε σε συνομιλίες με κάποιον που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον ηγέτη των ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ.

Ο Γκέιτς, ακόμα επισήμανε: «Δεν θέλουμε να βρεθούμε να συνομιλούμε κάποια στιγμή με κάποιον που είναι πραγματικά ανεξάρτητος

Σημειώνεται ότι χθες ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η ΗΠΑ έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Καμπούλ ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν άρχισαν. Αυτές οι συνομιλίες πάνε καλά. Οι ξένες δυνάμεις, κυρίως οι ΗΠΑ, κάνουν οι ίδιες τις διαπραγματεύσεις».

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση των απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους Ταλιμπάν που εκδιώχθηκαν από την εξουσία στα τέλη του 2001 από έναν διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, των οποίων όμως η αιματηρή εξέγερση κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια.