Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επέκρινε την αντίδραση της Ιαπωνίας μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, η οποία κυρίως απέτυχε να εφαρμόσει τη σύμβαση για την παροχή συνδρομής που προβλέπεται από την Υπηρεσία σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος, σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, στη διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια.

Η ΙΑΕΑ υπογράμμισε ότι το Τόκιο θα έπρεπε να προσφύγει σε αυτή τη σύμβαση μετά το σεισμό και το τσουνάμι που προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στις εγκαταστάσεις της πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα, σύμφωνα με την έκθεση της οποίας έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή η σύμβαση για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος διέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών και της ΙΑΕΑ για την οργάνωση της βοήθειας, της ασφάλειας και της επικοινωνίας, ανάλογα με την περίπτωση.

Η Ιαπωνία δεν έχει ποτέ εφαρμόσει τη σύμβαση αυτή, καταγγέλλει η ΙΑΕΑ στην έκθεσή της που συντάχθηκε με βάση την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στην Ιαπωνία το Μάιο.

Η χώρα, επίσης, δεν έχει εφαρμόσει σωστά την αρχή, που συστήνεται από την ΙΑΕΑ, για την ύπαρξη μέτρων ασφαλείας σε διάφορα επίπεδα κατά των εξωτερικών απειλών, αναφέρεται στην έκθεση. Τα πρότυπα ασφαλείας πάντως που καθορίζονται από την ΙΑΕΑ, δεν είναι δεσμευτικά για τα κράτη μέλη.

Τα κατά των τσουνάμι μέτρα, που ενισχύθηκαν το 2002, δεν είχαν αξιολογηθεί από τις εποπτικές αρχές, αναφέρει ακόμη επικριτικά η ΙΑΕΑ.

Σε ένα προσχέδιο της έκθεσης, που υποβλήθηκε στις αρχές Ιουνίου στις χώρες-μέλη της ΙΑΕΑ, η Υπηρεσία τόνιζε οι κίνδυνοι από το τσουνάμι είχαν υποτιμηθεί, είχε όμως χαιρετίσει την παραδειγματική αντίδραση της χώρας απέναντι στην καταστροφή.

Διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, που οργανώνεται από την ΙΑΕΑ, θα γίνει στη Βιέννη από την προσεχή Δευτέρα έως την Παρασκευή.

Η τελική έκθεση των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι μετέβησαν στην Ιαπωνία θα διανεμηθεί εκεί στα 151 κράτη-μέλη.