Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο 78χρονος κ. Σιράκ, συντηρητικός πρόεδρος της Γαλλίας για 12 χρόνια μέχρι το 2007, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματα του όπου δεν εκφράζεται καθόλου κολακευτικά για τον νυν πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για τον οποίο λέει ότι δεν τον εμπιστεύεται και ότι δεν έχει μαζί του τίποτε κοινό. Τον χαρακτηρίζει εγωϊστή, υπερβολικά σίγουρο για τον εαυτό του, νευρικό κ.α.

Στη διάρκεια μιας σημερινής επίσκεψης σε μουσείο ο κ. Σιράκ και ο κ.Ολάντ περπάτησαν μαζί και αστειεύτηκαν πολλές φορές. Ο Ζακ Σιράκ είπε ότι θα ψηφίσει τους Σοσιαλιστές εκτός και εάν ο παλιός του φίλος Αλέν Ζιπέ, νυν υπουργός Εξωτερικών του Σαρκοζί, κατέβει και αυτός υποψήφιος για την γαλλική προεδρία.

«Μπορώ να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ του Ολάντ» τόνισε ο κ. Σιράκ και ο κ.Ολάντ έσπευσε να σχολιάσει τη δήλωση του κ.Σιράκ: «Τα λέει από ευγένεια. Είναι ένα αστείο που ειπώθηκε με χαμόγελο. Δεν μπορώ να το διαβάσω ως μια δήλωση πρόθεσης».

Αστείο ή όχι οι Σοσιαλιστές κρίνουν ότι ο κ.Σιράκ είπε –με έναν δικό του τρόπο– ότι πολλοί Γάλλοι πολίτες δεν τάσσονται υπέρ της περίπτωσης μιας δεύτερης θητείας του Νικολά Σαρκοζί .