Οι πρόεδροι της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασαν σήμερα στο Τσέρνομπιλ για να επισκεφθούν τον τόπο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού, 25 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Οι δύο αρχηγοί κρατών έφθασαν μπροστά στον πυρηνικό σταθμό αφού συμμετείχαν σε θρησκευτική τελετή και πρόκειται να καταθέσουν στεφάνι κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του σταθμού, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η θρησκευτική τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, μιλώντας στο χώρο του Τσέρνομπιλ, δήλωσε ότι θέλει νέους παγκόσμιους κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς.

«Σήμερα στέλνω προτάσεις στους παγκόσμιους ηγέτες με στόχο να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες (των δυστυχημάτων)», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ δίδαξε επίσης στα κράτη ότι πρέπει να λένε στους λαούς την αλήθεια για τα πυρηνικά δυστυχήματα.«Πρέπει να δίνουμε απολύτως ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει», τόνισε.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο επισκεπτόταν χωριά και επιστημονικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο περιοδείας του στις περιοχές της χώρας του που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, καθώς η χώρα του αφέθηκε για υπερβολικά πολύ καιρό να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό.

«Είμαστε πεισμένοι πως η αλληλεγγύη μεταξύ των εθνών και των κρατών και ο ανθρωπισμός του σύγχρονου πολιτισμού δεν θα αφήσουν την Ουκρανία χωρίς εξωτερική βοήθεια», πρόσθεσε.