Οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα συσκεφτούν τον επόμενο μήνα στη Ρώμη για να αναζητήσουν τρόπους για την εξαγωγή πετρελαίου από τις περιοχές της Λιβύης που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι.

Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ηγέτες θα εξετάσουν τα μέσα «για να επιτρέψουν την πώληση πετρελαϊκών προϊόντων, που παράγονται στην Κυρηναϊκή από παραγωγούς και προμηθευτές προς διεθνείς αγοραστές».

Επικαλούμενος στοιχεία του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου, ο Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55.000 τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ από την πλευρά του δήλωσε ότι η νέα ηγεσία της χώρας του θα συνεργαστεί «κυρίως με την Ιταλία, τη Γαλλία και το Κατάρ», που έχουν ήδη αναγνωρίσει το Συμβούλιο ως νόμιμο εκπρόσωπο των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης.

Ο πρόεδρος του Προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.