Το πρώτο εθνικής εμβέλειας σχέδιο καταπολέμησης του AIDS, που στοχεύει στην προειδοποίηση για ύπαρξη νέων μολύνσεων και στη βελτίωση της φροντίδας των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, θα παρουσιάσει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος του νέου αυτού σχεδίου είναι η μείωση, από τώρα έως τα επόμενα πέντε χρόνια, κατά 25% του ετήσιου αριθμού των ατόμων που νοσούν, αλλά και το να γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μολυνθεί, ότι πραγματικά νοσούν και τι ακριβώς συμβαίνει με την ασθένειά τους.

Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό του ΑIDS ανεξαρτήτως γένους, φυλής, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, οικονομικής κατάστασης θα έχουν «πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε θεραπείες πολύ καλής ποιότητας, που θα τους επιτρέψουν να παρατείνουν τη ζωή τους, απαλλαγμένοι από κάθε μορφή στιγματισμού τους ή διακρίσεων σε βάρος τους», υπογραμμίζεται στο σχέδιο Ομπάμα.

Ωστόσο, δεν προβλέπεται αύξηση των χρημάτων που θα δαπανηθούν για την καταπολέμηση της νόσου αλλά η καλύτερη κατανομή των χρημάτων αυτών.

Περίπου 56 χιλιάδες Αμερικανοί μολύνονται ετησίως από τον ιό του AIDS και περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες ζουν με την ασθένεια αυτή, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.