Ραδιενεργό καίσιο 1,8 φορά υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο βρέθηκε σε ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που καλλιεργείται σε ένα ερευνητικό κέντρο στο Τόκιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την Μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο.

Μόλυνση από ραδιενέργεια έχει βρεθεί σε διάφορα λαχανικά κοντά στην πυρηνική μονάδα που υπέστη σοβαρές ζημιές στις 11 Μαρτίου από το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύτηκε σε φυτό που καλλιεργείται στην πρωτεύουσα, 240 χιλιόμετρα (150 μίλια), νότια της μονάδας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ιαπωνική αστυνομία, ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν προκαλέσει συνολικά περισσότερους από 27.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύτηκε στις 21:00 τοπική (12:00 GMT), και θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα, 9.811 θάνατοι έχουν καταγραφεί και 17.541 άνθρωποι έχουν επισήμως κηρυχθεί αγνοούμενοι.

Εξάλλου 2.779 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία από το 1923, όταν ένας σεισμός είχε προκαλέσει περισσότερους από 142.000 νεκρούς.