Η είδηση για τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία βρήκε την Ακίκο Κοσάκα στην Καλιφόρνια, όπου σπουδάζει. Στην πόλη που ζούσε η οικογένειά της, τη Minami Sanriku, περισσότεροι από τους μισούς από τους 17.000 κατοίκους είναι αγνοούμενοι και πολλοί θεωρούνται νεκροί.

Οι αγωνιώδεις προσπάθειες της Ακίκο να επικοινωνήσει με τους δικούς της ήταν μάταιες και διάβαζε ασταμάτητα τις ειδήσεις που έφταναν μέσω internet για να μάθει νέα της οικογένειάς της. Όταν άκουσε πως η πόλη της είχε σχεδόν ισοπεδωθεί σκέφτηκε το χειρότερο…

Λίγες ημέρες μετά έμαθε μέσω e-mail πως η μικρότερη αδελφή της ήταν εκτός κινδύνου σε καταφύγιο στο σχολείο της. Αλλά δεν είχε ιδέα τι γίνονταν οι γονείς της, οι παππούδες της και η μεγαλύτερη αδελφή της.

«Δεν πίστευα πως έχουν επιζήσει», λέει στο CNN η 20χρονη Ακίκο, «έκλαιγα για τρεις ημέρες».

Την περασμένη Κυριακή έλαβε ακόμα ένα e-mail από μία φίλη της από την Ιαπωνία, που της έλεγε πως υπήρχε στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο φαινόταν η αδελφή της να κρατά ένα χαρτόνι που έλεγε «είμαστε καλά».

Η καρδιά της Ακίκο επέστρεψε στη θέση της ακόμα αργότερα, όταν βρήκε το βίντεο και επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για την αδελφή της και πως όντως η οικογένειά της ήταν καλά.

Την ανακούφισή της διαδέχτηκε το σοκ, όταν είδε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το σπίτι και η γειτονιά της.