Λίγο μετά τις 9:40 τοπική ώρα, 02:40 ώρα Ελλάδος, δύο ελικόπτερα της ιαπωνικής πολιτοφυλακής ξεκίνησαν τους ψεκασμούς θαλασσινού νερού στις πισίνες αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στους αντιδραστήρες 3 και 4 του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνεις τρεις ρίψεις.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη ρίψη από χαμηλό ύψος και εν στάση. Οι πιλότοι και τα πληρώματα έχουν εφοδιαστεί με ειδικές στολές για τη ραδιενέργεια, ενώ στο πάτωμα των ελικοπτέρων έχει προστεθεί πλάκα μολύβδου για να συγκρατεί την ακτινοβολία. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πληρώματα των ελικοπτέρων, παρά τα μέτρα προστασίας, μπορούν να επιχειρούν μόνο για 40 λεπτά ημερησίως.

Μέχρι στιγμής η ρίψη νερού μέσω του ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού που μεταφέρθηκε από το Τόκιο δεν είναι δυνατή, λόγω και της ρίψης των ελικοπτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα 11 οχήματα εκτόξευσης νερού κατευθύνονται στο χώρο του εργοστασίου και μόλις τα επίπεδα ραδιενέργειας το επιτρέψουν θ’ αρχίσουν τις επιχειρήσεις από εδάφους.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ