Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε στα κράτη να διενεργούν ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη νησιωτική αυτή χώρα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

«Σύσταση εκδόθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF)», δήλωσε ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φρεντερίκ Βενσάν.

Από την Τρίτη, συστήνεται στα ευρωπαϊκά κράτη που το επιθυμούν να προβαίνουν σε ελέγχους. Στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επίπεδα υψηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενεργού μόλυνσης, είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι έλεγχοι αυτοί, ωστόσο, αφορούν ελάχιστες ποσότητες» προϊόντων, διευκρίνισε ο Φρεντερίκ Βενσάν, τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε εισάγει 9.000 τόνους φρούτων και λαχανικών από την Ιαπωνία το 2010.

«Επίσης, η ΕΕ εισάγει προϊόντα αλιείας, αλλά αυτές είναι πολύ μικρές εισαγωγές», δήλωσε ο Βενσάν.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Ετινγκερ επανέλαβε σήμερα τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην ιαπωνική πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα, μιλώντας για «πραγματική καταστροφή» και επαναβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση δεν είναι πλέον υπό έλεγχο.