Τη ριζική μεταρρύθμιση, ακόμη και την επανίδρυση, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (SI) ζητά ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γερμανίας (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προκειμένου να επιστρέψει στις ρίζες της παγκόσμιας μάχης για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία για όλους.

«Καμία συναλλαγή με δυνάστες» διακηρύσσει ο κ. Γκάμπριελ σχετικά με τα κινήματα δημοκρατίας στη βόρεια Αφρική σε άρθρο του στη σημερινή εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Στόχος των κινημάτων είναι η αυτοδιάθεση των πολιτών που δεν ανέχονται πλέον να συμψηφίζονται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους με την επίκληση της σταθερότητας και ασφάλειας πρώτων υλών για τη Δύση. Στο πνεύμα αυτό ο πρόεδρος του SPD ζητά από την Ευρώπη και τη Γερμανία να αλλάξουν ριζικά την εξωτερική οικονομική τους πολιτική με τη θέσπιση κοινών στάνταρτ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εξωτερικές εμπορικές τους σχέσεις.

Ταυτόχρονα ο κ. Γκάμπριελ κάνει την «πικρή» διαπίστωση ότι η ΣΔ -της οποίας ιδρυτικό μέλος ήταν το 1889 το SPD- «δεν είναι πλέον η φωνή της ελευθερίας» και δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία στα δημοκρατικά κινήματα της εποχής. Η ΣΔ δεν αποτελεί πλέον παράγοντα της διεθνούς πολιτικής και ζει τελικά μόνον από την ακτινοβολία του προέδρου της.

«Σήμερα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η προσωπική και πολιτική ακεραιότητα είναι πέραν κάθε αμφισβήτησης και ο οποίος κρατάει στη ζωή τη Σοσιαλιστική Διεθνή με το όνομά του», σημειώνει ο κ. Γκάμπριελ.

Ο πρόεδρος του SPD ζητά να διαγραφούν από μέλη όσοι ξεκίνησαν ως απελευθερωτικά κινήματα αλλά προ πολλού έχουν εγκαταλείψει αυτό το δρόμο. «Είναι ντροπή να έρχεται η διαγραφή τους κατά κανόνα μετά τη νίκη των δημοκρατικών κινημάτων», σημειώνει. Στο τραπέζι της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν πρέπει να έχουν πλέον θέση όσοι εγκατέστησαν ανελεύθερα, μονοκομματικά δικτατορικά καθεστώτα που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Γκάμπριελ αποσαφηνίζει ότι οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν την πορεία αυτή. «Θα ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από κοινού με το Γιώργο Παπανδρέου», εξαγγέλλει ο κ. Γκάμπριελ προσδιορίζοντας ότι η «νέα» Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να έχει πάρει μια πρώτη μορφή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντας απαντήσεις σε μια παγκοσμιοποίηση, σκοπός της οποίας θα είναι ελευθερία, δικαιοσύνη και ευημερία για όλους -αντί για πλούτο για τους λίγους.